До сада ухапшено осморо Срба; Сутра Дан жалости; Срби одају почаст страдалима

Приштинске власти објавиле су снимак на којем се наводно види група нападача у конаку изван зидина манастира Бањска, а међу којима је, према њиховим тврдњама, налази потпредседник Српске листе Милан Радоичић

Два дана након сукоба Срба и припадника такозване Косовске полиције у Бањској у коме су погинула четири нападача и један припадник приштинских снага, напетост на северу Косова и Метохије није утихнула. 

У току дана је званичан број ухапшених за које се сматра да су повезани са пуцњавом у селу Бањска и убиством припадника полиције тзв. Косова, повећан је на осам.

Бањска је и данас остала под блокадом. Административни прелази Јариње и Брњак затворени су за пролазак из централне Србије на Косово и Метохију, при чему су пунктови у том правцу затворени чак и за пешаке. Није познато када ће прелази бити отворени. Тренутно пролазак из централне Србије на Косово и Метохију могућ је само на административном пункту Мердаре.

У српским срединама на КиМ у току је тродневна жалост и српске тробојке су спуштене на пола копља.

Влада Србије, као и Влада Републике Српске, прогласиле су среду 27. септембар 2023. године за Дан жалости поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније, при чему је затражио да Кфор преузме бригу "о свим безбедносним питањима на северу Косова уместо Куртијеве полиције".

Приштинске власти објавиле су снимак на којем се наводно види група нападача у конаку изван зидина манастира Бањска, а међу којима је, према њиховим тврдњама, налази потпредседник Српске листе Милан Радоичић. Известилац Европског парламента за "Косово" Виола фон Крамон позвала је да се уведу санкције особама са снимка. 

Грађани Србије, како у општинама на северу КиМ тако и у Београду, палили су свеће одајући пошту настрадалима.

26. сеп 2023 • 22:03

Спомен за страдале сународнике и јужно од Ибра

Спомен за страдале сународнике данас је одржан и јужно од Ибра.

Штрпчани су у Цркви светог Николе палили свеће за своју трагично настрадалу браћу са севера Косова и Метохије.

И заставе на институцијама у Штрпцу спустене су на пола копља у знак жалости.

Огроман број Срба са севера КиМ окупио се данас да ода почаст трагично страдалим сународницима С. Н, И. М, и Б. М.

Од данас је у српским срединама на КиМ проглашена тродневна жалост, отказане су све забавне активности, а заставе су на зградама српских институција спуштене на пола копља.

Стотине Београђана пали свеће испред Храма Светог Саве

У Београду се испред Храма Светог Саве вечерас се окупило неколико стотина људи који пале свеће одајући почаст трагично страдалим сународницима са КиМ.

На платоу испред Храма постављене су фотографије страдалих, где окупљени грађани пале свеће, јавља Танјуг.

Ходочасница по повратку из Бањске: Били смо јако уплашени, нисам могла да разликујем ко је ко

Ходочасница која се из Бањске вратила у Нови Сад изјавила је да су када се догодио сукоб сви били прилично забринути и тужни, као и да су догађаји били изненађујући и неочекивани.

"Наравно да ме је био страх, али смо се држали, били смо прилично забринути, били смо тужни. То вече смо спавали на поду, јер се горе није могло отићи, због претресања свега тога што је тамо остало", рекла је ходочасница, преноси Н1.

Међу верницима је, подсећа се, било малолетне деце.

"Један монах нам је рекао да се никада није раније десило нешто овако. И он је био уплашен, радило се о једном старом монаху. Могу рећи да смо ми овако доста били храбри, пошто смо се затекли у свему томе. Ми смо спавали и у три сата ујутру смо чули пуцње и то је баш било јако интензивно, ја сам скочила одмах и обукла се до ципела, као војник", каже ходочасница.

Како је додала, свуда су били војници у црним униформама, није могла да разликује "ко је из Кфора ни ко је ко".

"Сутрадан су нас испитивали, не све, него само неколико њих. Мене нису. Углавном мушкарце и свештеника и пар још људи, то је доста брзо прошло. Речено је да је све у реду и ми смо кренули напоље са торбама. Такође ми је речено да ја могу да одем по торбу која је остала код капије, али ја нисам смела, гледала сам је, нисам смела да одем до ње, јер су свуда около ту војници били у црним униформама. Али узела сам је на крају. Потом нам је речено да можемо да идемо кући", прича она.

Свечља: Срби хтели да прогласе аутономију

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља рекао је да су Срби који су се сукобили са полицијом "планирали да дестабилизују Север, а затим да прогласе аутономију код реке Ибар".

Свечља је интервјуу за "Евроњуз Албанија", рекао да је групу "по налогу председника Србије Александра Вучића предводио потпредседник Српске листе, Милан Радоичић".

Како преноси "Калџо", Свечља наводи да је "спречен изузетно опасан сценарио", те да је Радоичић "по свој прилици у болници", као и то је инцидент у Бањској "нека врста акције коју је Путин спровео 2014. године у Донбасу".

Опширније прочитајте овде.

Османи са Ховенијером затражила: Предузети конкретне мере и санкције против Србије

Председница тзв. Косова Вјоса Османи је током разговора са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером, истакла да за, како наводи, "терористички напад" и "акт агресије" у Бањској треба да сноси одговорност и држава Србија.

Амбасадор Ховенијер је, како се наводи у саопштењу кабинета Османи, још једном изразио искрено саучешће због убиства косовског полицајца.

Османи је захвалила савезницима, пре свега САД, на подршци и солидарности након убиства полицијског наредника, како истиче, хероја "Косова" Африма Буњакуа, али и на сарадњи и подршци безбедносних институција у тренутку када је национална безбедност тзв. Косова озбиљно угрожена.

"За овај терористички напад и акт агресије треба да сноси одговорност и српска држава. Надам се да ће, након што земље савезнице заврше интерне процедуре за потврђивање информација у вези са најновијим нападом на Косово, предузети конкретне мере и санкције против Србије, због њеног директног учешћа у овом нападу, било као возач, организатор или посредник", навела је Османи.

Бербок: Србија да позове на уздржаност од насиља

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да Србија мора недвосмислено да позове на уздржаност од насиља.

"После напада на полицију на Косову, сви морају да буду свесни своје улоге у миру. У напетој ситуацији на Западном Балкану, одговорност се мери оним што чините да деескалирате. Србија посебно мора недвосмислено да позове на уздржаност од насиља", написала је Бербокова на друштвеној мрежи Икс.

Трупе Кфора биле присутне у Бањској: Косовска полиција интервенисала у складу са овлашћењима

Трупе Кфор-а биле су присутне на подручју Бањске у време акције тзв. косовске полиције, где су ''пажљиво пратиле ситуацију и биле спремне да одговоре'', а полиција тзв. Косова интервенисала је у складу са својим овлашћењима за спровођење закона, као први одговорни, саопштено је данас из Кфор-а.

"Косовска полиција, Еулекс и Кфор су деловали у блиској координацији, као први, други и трећи одговорни. Командант КФОР-а остаје у редовном контакту са свим странама, укључујући Еулекс, представнике косовских институција и косовских безбедносних организација, као и начелника Генералштаба Војске Србије", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће НАТО, преко Кфора, предузимати неопходне радње за одржавање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ, што ће чинити "непристрасно и у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године".

Поред тога, Кфор ће такође наставити да ''обезбеђује безбедносни оквир неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао'', што је, како се наводи у саопштењу, једини начин да се реше отворена питања и да се постигне трајно решење које поштује права свих заједница.

Шоле са Вучићем о деескалацији ситуације

Високи званичник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле саопштио је да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао о значају тренутне деескалације ситуације на северу КиМ и избегавању акција које би довеле до повећања тензија.

Шоле је на друштвеној мрежи Икс поручио и да је трагични губитак живота на северу покрајине додатно упозорење о важности хитног поновног успостављања мира и повратка дијалогу под посредством ЕУ.

Срби у све четири општине на северу КиМ одају пошту страдалима

У све четири општине на северу Косова и Метохије Срби настављају да пале свеће и одају почаст трагично страдалим сународницима од стране Куртијевих специјалаца у Бањској код Звечана.

Реке људи окупљају се од 18 часова у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и у тужној поворци оплакују смрт својих пријатеља, комшија сународника Стефана Недељковића, Игора Миленквића, Бојана Мијаиловића.

Огроман број Срба са севера КиМ окупио се данас да ода почаст трагично страдалим сународницима, а у исто време свеће се пале у општинама Зубин Поток и Лепосавић, као и у Звечану.

Заставе у свим српским срединама на КиМ спуштене су на пола копља и проглашена је тродневна жалост.

У Северној Митровици више од хиљаду грађана пале свеће

Више од хиљаду грађана се окупило у северној Митровици да одају почаст и запале свеће убијеним Србима у Бањској.

Свеће су упалили и представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић, Милан Радојевић и начелник школске управе Иван Запорожац.

У окршају Срба и тзв. косовске полиције, према званичним информацијама привремених приштинских институција, убијена су тројица Срба.

У Косовској Митровици својим сународницима су се придружили и отац, супруга и читава породица мучки убијеног Стефана, а ту су и представници Српске листе који са народом одају почаст страдалима.

Заставе у свим српским срединама на КиМ спуштене су на пола копља и проглашена је тродневна жалост. 

Линта: Главни кривац Курти и међународна заједница

Србија треба да инсистира у разговорима са САД и Европском унијом да се тзв. косовске полицијске снаге хитно повуку са севера Косова и Метохије као кључни предуслов смиривања ситуације и смањења напетости на терену, изјавио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта. 

"Одговорност за безбедност српског народа на северу Косова треба да преузму КФОР и ЕУЛЕКС односно међународне снаге.То је једини начин да дође спуштања тензија и стварања услова за наставак дијалога и решавања бројних проблема", рекао је он, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.

Линта наводи да је потпуно јасно да је главни кривац за трагични догађај у Бањској екстремистичка политика режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија чије су полицијске снаге свакодневно спроводиле брутално насиље с циљем протеривања српског народа са подручја Косова и Метохије.

Одговорност, како наводи, сноси и међународна заједница јер није предузела конкретне казнене мере против Куртија.

"Постоје информације да Курти користи трагични догађај у Бањској као повод да косовске полицијске снаге појачају бруталан терор над Србима", рекао је Линта.

Ухапшено још двоје Срба у селу Бањска

У селу Бањска на северу Косова и Метохије ухапшено је још двоје Срба и заплењен је арсенал оружја, саопштила је полиција тзв. Косова.

Они су ухапшени у хотелу, а заплењена су и два возила, једно оклопно возило, као и једно тешко возило - багер, у којима је пронађен велики број различитог оружја, наводи се у саопштењу.

Из тзв. полиције Косова тврде да је међу оружјем које је заплењено и пушка калибра 30 милиметара, две дуге пушке, односно митраљези, по један снајпер, минобацач и аутоматска пучка, 74 шаржера за пушку АК47, девет панцира, и друго, тврде.

У саопштењу се, такође, наводи да су у Манастиру Бањска пронађене две пушке АК47, као и један панцир, који су, наводно, однети са локације на којој је убијен један припадник полиције тзв. Косова.

Поред тога, додаје се да су полицијске јединице стациониране на подручју села Бањска, и да ту ''пружају безбедност, и омогућавају и пружају помоћ према потребама и захтевима мештана''.

Како се наводи, укупан број ухапшених за које се сматра да су повезани са пуцњавом у селу Бањска и убиству припадника полиције тзв. Косова, повећан је на осам.

У Републици Српској сутра Дан жалости због дешавања на КиМ

У Републици Српској ће сутра бити Дан жалости због трагичних дешавања на Косову и Метохији.

Одлуку о проглашењу 27. септембра Даном жалости донела је данас Влада Републике Српске на телефонској седници.

Заставе на институцијама биће спуштене на пола копља, а телевизијски и радијски садржаји, као и све спортске и забавне манифестације планиране за тај дан биће прилагођене Дану жалости.

Грађани у српским срединама на КиМ пале свеће страдалим Србима

Грађани на северу Косова и Метохије организовано пале свеће страдалим Србима у селу Бањска.

Поред Звечана, паљење свећа се организује и у другим општинама на северу наше јужне покрајине.

Срби се у великом броју окупљају у центру Звечана и у тишини одају почаст страдалим Србима.

Свећу испред споменика "Краљу Милутину" у Звечану запалио је и председник Привременог органа ове општине Иван Тодосијевић.

Од данас је у српским срединама на Косову и Метохији проглашена тродневна жалост, отказане су све забавне активности, а заставе су на зградама српских институција спуштене на пола копља.

"Делије" позивају на окупљање у Храму Св. Саве у време када је требало да се игра "вечити дерби"

Фудбалски клуб Црвена звезда изразио је најдубље саучешће породицама настрадалих Срба на Косову и Метохији, услед чега је и утакмица 171. вечитог дербија одложена до даљег, као и читаво коло Суперлиге.

"Обраћамо се свим Делијама, симпатизерима Црвене звезде, али и свим грађанима Србије", наводи се у саопштењу најватренијих присталица ЦЗ.

Навијачи обавештавају да ће се уместо дербија са Партизаном у 19 часова у Храму Св. Саве одржати помен убијеним Србима на КиМ.

"У недељу ујутру херојски је за свој народ и своју отаџбину живот положио наш друг са трибине Стефан Недељковић. У време када је требало да се одигра дерби са Партизаном, сутра (среда) у 19 часова у храму Светог Саве на Врачару одржаће се помен за покој душе Стефану и осталим херојима који су пали на Косову и Метохији за слободу нашег народа и наше земље. Обавестите све које познајете, поведите своје родитеље, децу, пријатеље. Да покажемо захвалност онима који су страдали за све нас", поручују навијачи.

Делије саопштење завршавају поруком: Вечан спомен новим Обилићима! КОСМЕТ ВЕЧНО ЗЕМЉА НАША!". 

Ховенијер: Био је то велики напад на "Косово"

Амбасадор САД у приштини Џефри Ховенијер изјавио је, након састанка са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, да још увек има појединости које су непознате у вези са инцидентом у селу Бањска, и упозорио да се могу очекивати и "други слични инциденти", преноси "Кљан Косова".

Ховенијер је, између осталог, рекао да безбедносне институције раде на расветљавању околности.

"Не могу још да говорим о последицама, прошло је 48 сати од напада.Неке ствари знамо, а неке друге не. Знамо да је то био напад добро обучене групе коју је неко опремио са тешким наоружањем. Знамо да су неки од нападача убијени, а да су неки побегли. Морамо да сачувамо енергију, опрему која је заплењена и стратегије на којима радимо.", рекао је Ховенијер.

Он је поручио да је постојала координација тзв. Косовске полиције са Кфором и Еулексом.

"Постојала је снажна координација између Косовске полиције, Кфора и Еулекса. Ово је био велики напад на 'Косово' са трагичним последицама. Ми смо уз народ 'Косова' и радимо на томе да починиоце приведемо правди", поручио је Ховенијер.

Болтон: Косовска криза је сложено питање

Чињеница да косовска криза није решена за неколико деценија показује колико је тај проблем сложен, рекао је бивши саветник за националну безбедност Беле куће и амбасадор при Уједињеним нацијама Џон Болтон, наводећи да међународна заједница не би смела да дозволи да опстану поделе које би могле водити ка новим конфликтима.

"Чињеница да није решено за неколико деценија показује колико је ово питање сложено", рекао је Болтон Радио-телевизији Србије и додао да "Сједињене Државе не могу да желе мир више него укључене стране".

Болтон, сматра да нису прихватљива ни лоша решења, која би "посејала семе новог конфликта".

Некадашњи амбасадор при УН је оценио и да би лидери, посебно у Србији, која, како наводи, "због величине може више да изгуби изузећем из европских институција", требало да "покушају и потраже неки начин на који би се решила ова питања, постигла стабилност и отклониле замерке".

"Волео бих да видим да Србија и тзв. Косово превазиђу разлике. Мислим да је независност Косова ствар реалности и да се то неће променити. Питање је како решити преостале проблеме који су, очигледно, веома осетљиви за обе стране", рекао је Болтон.

Он је истакао да ће проблеми, на крају крајева, бити решени на овај или онај начин, а да ниједна страна неће бити задовољна.

"Људи треба да се прикључе остатку Запада и то је оно што желим да видим. Желим да видим снажнији Запад и мислим да би са Србијом био јачи. Људи треба да науче како да оставе по страни историјске проблеме", рекао је амерички дипломата и додао да је "Американцима лако да то кажу јер је наша историја веома кратка".

Фон Крамон призива нове санкције

Известилац Европског парламента за "Косово" Виола фон Крамон је позвала да се санкционишу особе са снимка који је објавио приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља.

"Када ће коначно почети да санкционишу ове типове? Замрзнути им имовину, банковне рачуне и спречити њих и још пар криминалаца да путују у ЕУ земље. Ово би био барем почетак, као што су то учиниле САД пре неког времена", написала је Фон Крамон на друштвеној мрежи Икс.

Одаловић: Суштина смиривања ситуације на КиМ је повлачење тзв. полиције Косова

Суштинска деескалација нове кризе на Косову и Метохији је повлачење специјалних јединица косовске полиције са севера Косова, рекао је председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

Он истиче да се захтев Српске листе да се КФОР и Еулекс распореде на северу Косова, континуирано понавља већ годину дана, јер је упад специјалних јединица и њихов остатак на северу КиМ појачавао тензије и изазвао много проблема.

Одаловић наводи да би се повлачењем специјалних јединица са севера, преузимањем безбедносне одговорности КФОР-а за полицијски део покривања север Косова, створили услови за формирања ЗСО и организовање избора, како би Срби изабрали своје легитимне представнике и ушли у институције.

"Албанци и Срби никада нису живели заједно на овом простору, на жалост тако је било. Не зато што Срби нису хтели да живе са Албанцима, или Албанци са Србима, него нису територијално једни са другима имали икаквог контакта. Сада је дошло до те ескалације", нагласио је он.

Одаловић каже да је континуирани терор који премијер привремних приштинских институција Аљбин Курти, спроводи над Србима на КиМ, изазвао сукоб на улазу у Бањску, и додаје да је Србији у овом тренутку неопходно да трезвене главе и мирно санира последице сукоба, колико је то могуће.

Како је навео, Срби који живе на северу Косова не прихватају тзв. косовску полицију, такву какава јесте, а ни тзв. косовска полиција не поштује Србе, због чега је за очекивати да дође до инцидената, бројних хапшења, малтретирања.

Одаловић сматра да ће се појављивањем међународних полицијских и безбедоносних структура смирити тензија на северу Косова.

"Курти неће дијалог, он је то врло јасно рекао. Он неће ЗСО, он неће Бриселски споразум, он неће ништа об обавеза. За њега не постоји ни Вашингтински споразум, ни договор који је био у Охриду око несталих лица. То је оно где само ми имамо или заустављање спирале која може да буде опасна, насиља и терора који ће се наставити од стране специјалних јединица под маском истраге", рекао је он.

Додаје да људи који су ухапшени су између осталог оптужени за тероризам, што је, напомиње он, озбиљна оптужба која захтева деловање свих институција, и која даје огроман простор за злоупотребу права и овлашћења

Суд у Приштини одредио притвор ухапшеном В.Т

Притвор у трајању до 30 дана одређен је и В. Т. из Звечана, Ухапшеном у Бањској, који се налази на лечењу у Приштини, сазнаје "Косово онлајн".

"Он се налази у болници у Приштини. На одељењу ортопедије. Стабилно је, имао је операцију ноге", рекао је његов бранилац, адвокат Милош Делевић.

В. Т. се у консултацији са адвокатом бранио ћутањем, а Делевић је уложио жалбу на одлуку суда о притвору.

Претходно је једномесечни притвор одређен и Д. М. из Бањске и Б.С. из Северне Митровице.

Д. М. се ставља на терет кривично дело "припремање тероризма", док се Б.С. сумњичи извршење кривичног дела "тероризма".

Вучевић: Не можемо да будемо неми на прогон српског живља

Потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али "не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији".

"Ово су врло тешки дани за наш народ. Велики бол је присутан, изгубљени су људски животи и Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији", истакао је министар Вучевић.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

ЕУ: Данас поподне нови састанак о КиМ, ЕУЛЕКС извршава задатке

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је данас да је јучерашњи састанак високих дипломата ЕУ са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, само једна од бројних дипломатских иницијатива које се одвијају поводом ситуације на КиМ и да ће се амбасадори земаља чланица ЕУ поново састати у току поподнева како би разговарали о томе.

"Државе чланице (ЕУ) разговарају о ситуацији и размењују информације о ситуацији на терену. Следећи састанак ће се одиграти данас поподне. Амбасадори земаља чланица ће се састати како би разговарали о ситуацији. То су политички процеси који се тренутно одвијају, разговара се о томе шта се тачно догодило и који курс акција ће земље чланице заузети", навео је Стано на конференцији за новинаре.

Додао је да ЕУ не жели да излази са оценама и осудама док се не заврши званична истрага и не сакупе чињенице.

"Колико смо схватили истрага је још увек у току. Није завршена и у потпуности је спроводи косовска полиција. ЕУЛЕКС и Кфор пружају помоћ на захтев. Морамо да видимо ко је организовао, а ко је извршио овај терористички напад. А одговорне би онда требало спровести правосудним органима, како би одговарали. ЕУ је била веома јасна", истакао је Стано.

Стано је рекао и да мисија Еулекса делује на терену КиМ као други безбедносни чинилац, у складу са својим мандатом и може реаговати једино уколико косовска полиција од ње то затражи.

"ЕУЛЕКС у складу са својим мандатом ради све што може како би пружио подршку косовској полицији уколико она затражи. И могу да потврдим да је сарадња до сада била веома добра. ЕУЛЕКС извршава задатке које је од њега тражила и замолила косовска полиција и наставиће то да раде", рекао је Стано.

Додао је да је шеф мисије Еулекса на Косову и Метохији генерал-мајор карабињера Ђовани Пјетро Барбано у сталном контакту са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и информише га о новостима са терена.

Хил тражи наставак дијалога

Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је данас да амбасадори Квинте сматрају да је ситуација на северу КиМ веома опасна и да ће захтевати додатне напоре да се дође до узрока целе ситуације.

"То је један трагичан догађај и сви морамо да осудимо убиство члана косовске полиције. Наравно увек жалимо за губитком живота, али је важно да имамо на уму да морамо да наставимо са политичким процесом. Мислим да се одвијају процеси како да се даље подстакне дијалог", рекао је Хил.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Свечља тврди да је Милан Радоичић био вођа нападача

Приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља објаво је на Фејсбуку снимак на којем се види група нападача у конаку изван зидина манастира Бањска, а међу којима је, према тврдњи Свечље и потпредседник Српске листе Милан Радоичић.

"Радоичић је био вођа ове терористичке групе и напада у којем је убијен полицајац Африм Буњаку. Ово је још један доказ његове терористичке активности. Потпредседник Српске листе је вођа терористичког напада и групе терориста", написао је Свечља.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Које се оптужбе стављају на терет Србима ухапшеним на северу КиМ

У специјалном тужилаштву у Приштини саслушана су тројица ухапшених Срба и одређен им је притвор од 30 дана. У питању су В.Т, Б.С. и Д.М.

Они се сумњиче да су заједно са групом НН лица организовано и наоружани разним врстама тешког наоружања илегално ушли на територију Косова са десетинама возила, оружјем, муницијом и у војним униформама.

Опширније о томе шта им се ставља на терет прочитајте у одвојеној вести.

Анђелковић: ЕУЛЕКС не постоји у безбедносном смислу

Некадашњи председник Извршног већа за Косово и Метохију Зоран Анђелковић изјавио је да ЕУЛЕКС на Косову не постоји у безбедносном смислу, а да Кфор штити Албанце и тзв. косовску полицију, а не безбедност и српски народ.

"ЕУЛЕКС је, када су пребачени преговори у Брисел, добио два овлашћења, за правосуђе и безбедност. И уместо да се баве безбедношћу, они су касније пребацили одговорност на тзв. косовску полицију", рекао је Анђелковић.

Анђелковић је рекао да приштински премијер Аљбин Курти не крије да жели етнички чисто Косово. Указао је да је ситуација на Косову ишла ка ескалацији и подсетио на провокације у претходним месецима које, како тврди, нису биле случајне.

Притвор од месец дана за Д.М, адвокат најавио жалбу

Адвокат Дејан А. Васић бранилац ухапшеног Д.М. из Бањске изјавио је да је његовом клијенту одређена мера судског притвора у трајању од месец дана. На ову одлуку Специјалног одељења Основног суда у Приштини Васић је најавио жалбу.

"Ми смо суду указали на неке чињенице које сматрамо да су релевантне и које показују да се ради о нечему што је можда и неспоразум више него било шта што би могло да има везе са кривичним делом. Сутра ћу изјавити жалбу, па ћемо да видимо како ће суд наше жалбе размотрити", казао је адвокат Васић.

Истакао је да његов клијент јуче није био у стању да да изјаву.

"Био је узнемирен због свега што се десило, али ја ћу тражити да се он саслуша што је пре могуће, уколико је могуће већ сутра и он ће рећи све о догађају", напоменуо је.

Вучић са Квинтом: Зашто је косовска полиција одбила учешће ЕУЛЕКС-а у операцији?

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом Делегације Европске уније у Србији.

"У једном од најтежих тренутака за Србију, имао сам важан разговор са представницима Квинте. Поновио сам ставове Србије о последњим догађајима на Косову и Метохији и затражио да Кфор преузме бригу о свим безбедносним питањима на северу Косова уместо Куртијеве полиције", навео је Вучић након састанка.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Након два дана житељима Бањске достављен хлеб (ВИДЕО)

Након два дана житељима Бањске достављено је 120 векни хлеба, објавио је РТС.

Достављачима пекаре из Зубиног Потока јуче и прекјуче полиција није дозвољавала камионетом да доставе хлеб до села.

Полиција на раскрсници на магистрали ни јутрос није дозволила улазак камиона у Бањску.

Негде после 10 часова по хлеб до раскрснице је дошао власник једне од трговина у Бањској.

Пацоли: Где су санкције Србији?

Албански политичар са Косова и Метохије Беџет Пацоли затражио је увођење санкција за Србију и председника Александра Вучића.

"Вучић више није кредибилна страна у преговорима, а сигурно не заговара мир", тврди Пацоли.

Српске тробојке на пола копља северно и јужно од Ибра где живе Срби

У Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу српске тробојке су јутрос спуштене на пола копља у знак жалости због трагичних догађаја у недељу ујутру у селу Бањска код Звечана.

Заставе су на пола копља спуштене и у српским енклавама јужно од Ибра.

Грађани су путем друштвених мрежа позвани да се вечерас окупе у центру Северне Митровице и Звечана и да паљењем свећа одају почаст Србима који су изгинули у трагичним догађајима.

Блажић: Курти добио јак алиби за распоређивање снага на северу

Марко Блажић из Центра за друштвену стабилност изјавио је данас да је распоређивања снага Кфора и Еулекса на северу Косова и Метохије кључно у овом моменту, како би дошло до деескалације.

Напомиње да је пуна одговорност на међународној заједници, пре свега на снагама Кфора који имају своје присуство на терену, да се крене у деескалацију, како ситуација на КиМ не би прерасла у општи оружани сукоб, што је, додаје он, врло могућ сценарио.

Он сматра да у овом моменту није могуће да се специјалне полицијске косовске снаге повуку са севера КиМ, јер је, како каже, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти добио један јак алиби за распоређивање својих снага на северу, иако је то супротно и од повеље УН, резолуције 12 44 али и Бриселског споразума.

Двојица ухапшених на саслушању у Основном суду у Приштини

Двојица ухапшених након сукоба у Бањској на саслушању су пред судијом за претходни поступак у Основном суду у Приштини. Данас су на саслушању у суду Б. С. и Д. М.

Ухапшеном В. Т. је синоћ одређено месец дана истражног притвора.

Специјално тужилаштво поднело је захтев за одређивање мере притвора против три лица: В. Т., Б. С. и Д. М. за кривична дела напад на уставни поредак и безбедност и припремање терористичких напада.

Завршен састанак Вучића са амбасадорима Квинте

Састанак председника Србије Александра Вучића са амбасадорима земаља Квинте који је почео у 9 часова, завршен је.

Осим амбасадора, присуствовао је и шеф мисије ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Посланици Републике Српске одржали минут ћутања

Посланици Народне скупштине Републике Српске одали су на почетку данашње седнице почаст страдалим Србима са Космета.

Председник Скупштине Ненад Стевандић замолио је посланике за минут ћутања за сународнике на Косову и да покажу поштовање невино страдалим представницима српског народа.

Среда проглашена за дан жалости у Србији

Влада Србије прогласила је, на данашњој ванредној седници, 27. септембар 2023. године за дан жалости поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији.

Јавне манифестације заказане за среду 27. септембар, укључујући и "вечити дерби", биће отказане.

Немачки амбасадор: Потребна примена Охридског споразума

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде поручио је да је хитно потребно да Београд и Приштина наставе дијалог. Он је у објави на друштвеној мрежи Икс навео да је потребна примена Охридског споразума.

"Недељни гнусни злочиначки и терористички напад на косовске службенике за спровођење закона наглашава хитну потребу да се сада наставе разговори о дијалогу и имплементација Охридског споразума", поручио је Роде.

Алиша Кернс: Повећати број припадника Кфора и примити "Косово" у НАТО

Шефица Одбора за спољну политику парламента Велике Британије Алиша Кернс позвала је на повећање броја припадника КФОР-а на Косову и Метохији на 4.500 из шире групе држава чланица.

"Влада Србије мора коначно да се значајно ангажује у напорима за нормализацију и да прекине за употребом радикалне реторике и наоружања етничких подела које подстичу мржњу", каже Кернс на друштвеној мрежи Икс.

Тражи и да Европска унија ангажује пет држава чланица које не признају суверенитет "Косова" да подрже пут Приштине ка чланству у ЕУ и НАТО-у.

"Велика Британија би требало да предводи напоре за безбедносни савез између САД, Велике Британије, других вољних држава чланица НАТО-а и Косова док не добије пуноправно чланство у НАТО-у. Такав аранжман би решио тренутне безбедносне проблеме и отворио пут у дугорочну стабилност у региону", каже Кернс.

Неуспех није опција, поручила је Кернс и додала да одвраћање на Балкану мора да буде приоритет за Велику Британију и Европу.

Почео састанак Вучића са амбасадорима земаља Квинте

Почео је састанак председника Србије Александра Вучића са амбасадорима земаља Квинте. Међу присутнима је и шеф мисије ЕУ у Србији.

Састанак се одржава у згради Председништва на Анрићевом венцу. Након сусрета биће објављено саопштење са више информација.

Министар унутрашњих послова С. Македоније: Уверен сам да ЕУ и САД неће дозволити црне сценарије

Инцидент у Бањској погађа цео регион, али безбедносне службе будно прате ситуацију, прикупљају информације и раде редовне анализе, изјавио је министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски и додао да верује да ће Европска унија (ЕУ) и САД стати на пут црним сценаријима.

"За сада је безбедносна ситуација у земљи под контролом, нема директних одраза који би представљали опасност по безбедност Северне Македоније, а грађани могу да буду мирни. Уверен сам у то да наши стратешки партнери ЕУ и САД неће дозволити црне сценарије и да ће извршити снажан притисак да се ствари врате у нормалу", рекао је он за данашњу "Политику".

Додао је да ако нам је заједнички циљ да постанемо регион који ће извозити мир и стабилност, онда се политичке кризе не могу решавати сукобима и морамо се удружити заједничким политикама које можемо да спроводимо.

Миливојевић: И жртве и политичка блокада на северу КиМ, Запад на приштинској страни

Упозорења да на КиМ може доћи до ескалације нису дала резултат и сад имамо жртве, али и политичку блокаду, каже за РТС бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Истиче да су западни центри наклоњени приштинској страни, да контролишу ситуацију на терену и толеришу дуге цеви.

После свега што се десило, статусно питање не може бити тема ни за једну страну, каже Миливојевић.

Блокиран улаз у село Бањска

Оклопна возила приштинске полиције налазе се на улазу у село Бањска и не дозвољавају пролазак никоме. У село могу само мештани, али уз ригорнозни претрес возила.

Сви улази у село и данас су блокирани.

Тродневна жалост у српским срединама на КиМ

Српска листа саопштила је да су данас, сутра и прекосутра дани жалости у српским срединама на Косову и Метохији.

"Проглашавају се 26, 27. и 28. септембар данима жалости поводом погибије наших суграђана у трагичном догађају у Бањској, у општини Звечан. У српским срединама на територији Косова и Метохије отказаће се сви догађаји забавног карактера у организацији органа локалних самоуправа и институција, а заставе Републике Србије на свим институцијама биће спуштене на пола копља", наводи се у саопштењу.

У име Српске листе и српског народа са Косова и Метохије изражавамо најдубље саучешће породицама страдалих, а повређенима желимо брз опоравак, додаје се у саопштењу.

Приштина одликовала полицајца орденом "Херој Косова"

Приштина је одликовала убијеног полицајца Африма Буњакуа орденом "Херој Косова".

Председница тзв. Косова Војса Османи рекла је да је Буњаку бранио закон, територијални интегритет и суверенитет.

Дрецун: Курти ће појачавати терор

Милован Дрецун, председник Скупштинског Одбора за Косово и Метохију, рекао је да су последња дешавања на северу КиМ у којима је изгубљено много живота, резултат ужасног терорисања који спроводи Куртијев режим.

Курти ће, каже, не само наставити већ и појачавати терор, што се већ види под изговором да се спроводе некакве истраге. 

Екстремни Албанци, мотивисани Куртијевом политиком према Србима, додатно су охрабрени да нападају српски народ, указао је Дрецун.

Курти сада, истиче Дрецун, користи ову ситуацију за реализацију својих циљева. 

"Они су одмах покренули једну систематску кампању на унутрашњем плану, да покажу како се ради о терористичкој групацији, да је повежу са Београдом, а паралелно спремају удар на Српску листу", рекао је Дрецун.

То значи, каже Дрецун, да ће се у наредном периоду појавити захтеви да се забрани деловање Српске листе, да јој се онемогући учешће на било којим наредним изборима да би се фактор српског јединства и повезаности са Београдом елиминисао са политичке сцене Приштине.

Рањеном Србину одређен притвор од месец дана

Основни суд у Приштини одредио је меру притвора од 30 дана В.Т, осумњиченом за учешће у сукобима са тзв. косовском полицијом, у недељу у селу Бањска код Звечана.

У саопштењу суда се наводи да је саслушање осумњиченог одржано у Универзитетском клиничком центру у Приштини, где се он налази на лечењу, преноси "Коха".

Како наводи портал, "В.Т. је осумњичен за тешка кривична дела против уставног поретка и безбедности и терористичка дела".

У хотелу Бањска ухапшене још две особе

Две особе су ухапшене у хотелу у селу Бањска код Звечана због сумње да су недозвољено држали оружје, саопштила је тзв. косовска полиција.

Вршилац дужности директора тзв. косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани рекао је за Репортери да су ухапшена двојица радника хотела, након што је, како он тврди, на паркингу хотела пронађен аутомобил пун оружја.

Он је додао да ће истрага показати да ли су ухапшени повезани са догађајима у селу Бањска у недељу, где је у ноћи између суботе и недеље дошло до сукоба локалних Срба и тзв. косовске полиције, при чему су погинула четворица Срба и један полицајац.

Стејт департмент: Саучешће за убијеног Албанца, не и за страдале Србе

Mи најоштрије осуђујемо координисане насилне нападе на косовску полицију. Изражавамо дубоко саучешће породици наредника косовске полиције који је настрадао на дужности, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Починиоци овог злочина морају бити позвани на одговорност кроз транспарентан истражни процес. Позивамо владе Косова и Србије да се уздрже од било каквих радњи или реторике које би могле додатно да подстакну тензије и да одмах раде у координацији са међународним партнерима на деескалацији ситуације, осигурају безбедност и владавину права и врате се дијалогу уз посредовање ЕУ", рекао је Милер.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Владика Теодосије посетио манастир Бањску

Епископ рашко-призренски Теодосије посетио је манастир Бањску, где му је предочено да су Еулекс и полиција завршили увиђај и да нису нашли ништа што би могло да компромитује манастир и братију.

Вучић данас са амбасадорима земаља Квинте

Ситуација на Косову и Метохији биће тема данашњег састанка председника Србије и амбасадора земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке и шефа делегације Европске уније.

Брнабић: Увек ћемо се борити за наш народ

Поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији синоћ су премијерка Ана Брнабић и председник Александрар Вучић разговарали о мерама које треба предузети и шта додатно може да се уради за српски народ, пре свега на Косову и Метохији.

Борићемо се за нашу земљу и увек ћемо се борити за наш народ, поручила је премијерка на Инстаграму.

Ухапшено још троје Срба

У селу Бањска, које је и даље под блокадом, а ухапшено је још троје Срба, саопштила Канцеларија за Косово и Метохију.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је Срби на северу Косова и Метохије пролазе незапамћени терор о коме нећете чути реч осуде од стране међународних представника.