Србија и Балкан

Стејт департмент: Саучешће за убијеног приштинског полицајца, не и за убијене Србе

Београд и Приштина да осигурају безбедност и владавину права и врате се дијалогу уз посредовање ЕУ, поручио је портпарол Стејт департмента
Стејт департмент: Саучешће за убијеног приштинског полицајца, не и за убијене СрбеGetty © Mark Wilson

Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују координисане насилне нападе на Косовску полицију и позивају тзв. Косово и Србију да се уздрже од било каквих радњи или реторике које би могле додатно да подстакну тензије, поручио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

На питање да ли ће, с обзиром да тзв. косовску полицију делимично финансирају САД, затражити истрагу о потенцијалној прекомерној употреби силе и полицијске бруталности, посебно у светлу пријављене употребе снајпера, Милер је истакао да Косово и Србија треба одмах да у координацији са међународним партнерима раде на деескалацији ситуације.

"Дакле, пре свега, ми најоштрије осуђујемо координисане насилне нападе на косовску полицију. Изражавамо дубоко саучешће породици наредника косовске полиције који је настрадао на дужности. Починиоци овог злочина морају бити позвани на одговорност кроз транспарентан истражни процес. Позивамо владе Косова и Србије да се уздрже од било каквих радњи или реторике које би могле додатно да подстакну тензије и да одмах раде у координацији са међународним партнерима на деескалацији ситуације, осигурају безбедност и владавину права и врате се дијалогу уз посредовање ЕУ", пренео је Милер став Стејт департмента на прес конференцији.

На додатно питање у вези са пријављеном употребом снајпера, рекао је да није видео да су ти извештаји потврђени.

"Видео сам извештаје, али нећу да разговарам о њима јер нису потврђени, колико знам", додао је Милер.

Упитан да прокоментарише недавну изјаву Габријела Ескобара за "Павловић тудеј", да је писмо Аљбина Куртија државном секретару Ентонију Блинкену у којем оптужује Лајчака и Бореља "да су у дослуху са Русијом да би имали пристрасан приступ према Косову" - фактички нетачно, као и да ли ће позвати председницу Косова Вјосу Османи да осуди нападе на Лајчака и Борела, Милер је рекао да је то коментар заменика помоћника секретара САД и да нема на то шта да дода.

Додао је да Ескобар говори у име Стејт департмента.

image