Србија и Балкан

Откривено: Које се оптужбе стављају на терет Србима ухапшеним на северу КиМ

Тројица ухапшених Срба данас су саслушани у Приштини, након чега им је одређен притвор од месец дана
Откривено: Које се оптужбе стављају на терет Србима ухапшеним на северу КиМ© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Специјално тужилаштво у Приштини затражило је притвор за тројицу Срба ухапшених код Бањске. У питању су В.Т, Б.С. и Д.М.

Они се сумњиче да су заједно са групом НН лица организовано и наоружани разним врстама тешког наоружања илегално ушли на територију Косова са десетинама возила, оружјем, муницијом и у војним униформама.

Прво су, наводи тужилаштво, са два камиона блокирали пут како би направили заседу за припаднике тзв. косовске полиције, а потом су их гранатама и разним оружјем напали, приликом чега је на мосту код манастира Бањска погинуо приштински наредник полиције Африм Буњаку, а Албан Рашити рањен.

Они се сумњиче да су извршили тешка кривична дела против уставног поретка и безбедности "Косова" из члана 126 и извршење терористичких аката из члана 129 Кривичног законика.

Оптужени Д.М. је 24. септембра око 2.45 у селу Бањска у општини Звечан намерно пружио помоћ припадницима организоване терористичке групе, наоружани тешким оружјем разних врста.

Тужилаштво је оценило да, имајући у виду да су у питању држављани Србије и да немају потврђено пребивалиште, као и због околности на северу КиМ, постоји ризик да ће ако буду пуштени на слободу побећи са Косова на територију централне Србије или на неко друго место.

Такође, могућност бекства је повезана са тим да је већина осумњичених тренутно на слободи. Могли би и да утичу на доказе или друге који су на слободи, тврди тужилаштво.

Специјални тужилац, на основу околности случаја, оценио да је одређивање мере притвора тројици окривљених неопходно за успешно спровођење кривичног поступка.

image