Србија и Балкан

Вучевић: Не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на КиМ

На састанку са норвешким колегом, министар одбране Србије је захвалио на могућности да српска страна изнесе свој поглед на оно што се дешава на Косову и Метохији
Вучевић: Не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на КиМ© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас током састанка са министром одбране Краљевине Норвешке Бјорном Арилдом Грамом у Старом Генералштабу у Београду, да Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али "не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији".

Он је захвалио свом норвешком колеги на могућности да српска страна изнесе поглед Србије на све оно што се дешава, пре свега на Косову и Метохији.

"Ово су врло тешки дани за наш народ. Велики бол је присутан, изгубљени су људски животи и Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији", истакао је министар Вучевић.

Грам је истакао да су се теме данашњег састанка односиле на безбедносне изазове у Европи, рат у Украјини, као и на изазове који постоје на Западном Балкану те поручио да је састанак обележила веома конструктивна размена мишљења.

Норвешка, како је нагласио, такође осуђује и нападе на полицију на Косову и Метохији и овом приликом упутио је и изразе саучешћа породицама свих који су погинули у том сукобу.

"Овај трагични инцидент показује колико је важно да се смање тензије и колико је важан повратак политичког дијалога, како би се избегла даља ескалација сукоба", рекао је министар Грам.

На крају обраћања, министар одбране Норвешке изразио је задовољство због финализираних пројеката и започетих активности, пре свега на пољу војне медицине, али и на билатералном плану са Војском Србије.

image