Летачка обука будућих пилота Војске Србије

Циљ је да се полазници оспособе за самостално летење на овом авиону, што је за кадете предуслов за даљи наставак усавршавања на школско-борбеном авиону "супергалеб" Г-4

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници одржана је летачка обука официра након завршетка Курса за резервне официре рода авијације и кадета Војне академије студијског програма Војно ваздухопловство.

Обука се изводила на школским авионима "ласта", а реализовали су је наставници летења из састава 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле, саопштило је Министарство одбране.

Циљ је био да се полазници оспособе за самостално летење на овом авиону, што је за кадете предуслов за даљи наставак усавршавања на школско-борбеном авиону "супергалеб" Г-4, а за официре рода авијације који су завршили курс услов за стицање звања пилота Војске Србије и преобуку за друге типове ваздухоплова.

Програмом је обухваћено основно, навигацијско, акробатско и инструментално летење, уз увежбавање слетања и полетања у сложенијим метеоролошким условима.

Полазници су претходно успешно савладали земаљску припрему за летење и техничку учионицу, и потпуно спремни су ушли у процес летачке обуке.

В-54 "ласта" је једномоторни школски авион намењен за основну и део напредне обуке пилота.

Својом савременом, дигиталном авиоником и летним карактеристикама омогућава обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном и ноћном летењу, наведено је у саопштењу.