Србија и Балкан

Свечља: Спречено отцепљење севера, Радоичић највероватније на ВМА

Приштински министар полиције упоредио догађаје у Бањској са ситуацијом у Донбасу 2014. године
Свечља: Спречено отцепљење севера, Радоичић највероватније на ВМА© Foto Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља рекао је да су Срби који су се сукобили са полицијом "планирали да дестабилизују Север, а затим да прогласе аутономију код реке Ибар".

Свечља је интервјуу за "Евроњуз Албанија", рекао да је групу "по налогу председника Србије Александра Вучића предводио потпредседник Српске листе, Милан Радоичић".

Свечља тврди да је пронађено оружје било довољно за војску од 200 људи, пише "Коха".

"Говори се о 200 потенцијално регрутованих људи који би били део овог сценарија. План је био да иду јужније од линије реке Ибар и да нападима спрече косовску полицију да слободно делује и онда прогласе неку аутономију или нешто друго", рекао је Свечља.

Према његовим речима, тежак терен и отварање нових путева на граници условили су да група, камуфлирајући се као особље Кфора, донесе оружје на Косово.

Како преноси "Калџо", Свечља наводи да је "спречен изузетно опасан сценарио", те да је Радоичић "по свој прилици у болници", као и то је инцидент у Бањској "нека врста акције коју је Путин спровео 2014. године у Донбасу".

Свечља је рекао да се Радоичић "по свој прилици налази у Војној болници у Београду".

Он је поновио да ће "тражити да они који су учествовали у сукобу са полицијом Косова, повређени или неповређени, буду предати приштинским властима".

Свечља је рекао да је оружје које су пронашли вредно пет милиона евра, додајући да се трага за другим оружјем, преноси "Клан Косова".

image