Потврђено: Обавештајна служба БиХ води истрагу против Кристијана Шмита

Нагађа се о узроцима и детаљима истраге самозваног високог представника међународне заједнице у БиХ

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) врши одређене провере које се односе на немачког држављана Кристијана Шмита, потврђено је из СИПА за РТРС.

Портпаролка СИПА Јелена Миовчић рекла је да се врше одређене оперативне провере из надлежности агениције.

"Не можемо давати више информација док не окончамо ту фазу", истакла је Миовчићева, и додала да ова агенција може вршити полицијске провере без захтева Тужилаштва.

Ово може бити резултат различитих захтева и активности политичара из РС-а као што је захтев кабинета чланице Председништва БиХ Жељке Цвијановић и министра сигурности БиХ Ненада Нешића који су тражили од полицијских агенција (СИПА, Гранична полиција и ДКПТ) да им доставе информације о припадницима обезбеђења Шмита, те од МВП-а податке о његовом дипломатском статусу, пише босански портал кликс.ба.

РТРС подсећа да је председник Републике Српске Милорад Додик изјавио недавно да се утврђује на основу чега је Шмиту, који није именован у Савету безбедности УН-а на место високог представника, издат пасош у Министарству иностраних послова БиХ.

"Трагамо за одговорним лицима у ОХР-у, која су такав захтев упутила Министарству иностраних послова (МИП), као и за онима који су у МИП потписали захтев за издавање пасоша", рекао је Додик и истакао да је реч о кривичној одговорности.