Србија и Балкан

Шмит: Додик не сме да одлучује у ЕУ, Босна да га се отараси пре приступања

Не кажем то због његовог пријатељства с Путином, него због његових неурачунљивих потеза, рекао је немачки политичар за "Фајненшел тајмс"
Шмит: Додик не сме да одлучује у ЕУ, Босна да га се отараси пре приступања© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ FOTO FENA/ Amer Kajmović

Не могу да замислим Додика и његову екипу како одлучују о европским питањима, рекао је Кристијан Шмит у изјави за "Фајненшел тајмс" додајући да би Босна требало да се отараси Милорада Додика пре него што приступи Европској унији.

"При том не мислим на његово блиско пријатељство са Владимиром Путином, већ на његово неурачунљиво понашање", рекао је Шмит. 

Председник Републике Српске Милорад Додик и власти РС Кристијана Шмита сматрају лажним високим представником УН у Босни и Херцеговини, а британски лист представља га управо овако. 

Посебан положај Босне је јасан, каже Шмит и додаје да "ми нисмо као друге земље кандидати, тек добијамо питања за преговоре од Европске комисије". Он сматра да је рок који је постављен за проширење и који се помињао у Бриселу а односи се на 2030. годину, врло оптимистичан.  

"Али ја нисам за спуштање стандарда, критеријуми приступања не би требало да се дирају. Има много посла који треба урадити, а нећете стићи нигде на Балкану без јасне позиције", навео је Шмит.

Високи европски дипломата који није именован рекао је да би проблеми у региону били лакше решавани унутар ЕУ.

"Упркос својим проблемима, Балкан је знатно лакши него Украјина. Брисел мора да прими прво Балкан, то ће му омогућити да види да ли је и Украјина прихватљива", рекао је овај дипломата.

image