Србија и Балкан

Абазовић: Нема одлагања пописа

Црногорском премијеру не допада се како се прави нова влада
Абазовић: Нема одлагања пописа© R.R./ATAImages

Попис становништва у Црној Гори се неће одлагати, поручује председник Владе те државе Дритан Абазовић, а пренела "Политика".

Одговарајући на питања новинара, црногорски премијер је рекао да од пописа не треба правити "баука".

"Нисмо имали попис 12 година, нема више одлагања, од 1. до 15. новембра је попис", рекао је Абазовић новинарима након отварања Фестивала "Дани науке и иновација 2023" - изложба "Научна забава" Музеја илузије из Београда.

У овој земљи попис становништа, како је РТ Балкан раније писао, далеко је од пуког пребројавања - већ је и политичко питање. Три су кључна питања која деле тамошњу јавност - изјашњавање о националној припадности, о вероисповести, као и о језику који грађанин говори.

Одлагање пописа становништва у Црној Гори су, иначе, најпре затражили Албанци, затим Бошњаци, па Социјалдемократе, а раније данас и Демократска партија социјалиста.

Да тренутно нема законских могућности да се одложи попис становништва, истакла је помоћница директора Управе за статистику Снежана Ремиковић.

"С тим у вези, на снази је и подзаконски акт који је донела Влада да се попис одржи од 1. до 15. новембра", рекла је Ремиковић у изјави за Радио Црне Горе.

Што се тиче позива невладиног сектора да се методологија о спровођењу пописа учини јавном, Ремиковић наводи да то раније није била пракса, али да ће, у циљу транспарентности процеса, методологију објавити чим се стекну технички услови за то.

"Стигли су нам и коментари Европске комисије о методологији, тако да ћемо тај налаз прегледати наредних дана", саопштила је Ремиковић.

Она је изјавила да ће пописни упитник бити штампан и на албанском језику, што је, како каже, предвиђено и уговором са штампаријом. Када тај материјал буде одштампан, биће дистрибуиран на оним подручјима где већински живе Албанци.

Абазовић је, иначе, коментарисао и формирање црногорске Владе.

"Начин на који се прави 44. влада мени се не свиђа. Принцип је погрешно постављен. Начин на који се то ради није искрен и није добар за Црну Гору. Причају о деполитизацији, па коме дају четрдесет одсто по дубини", истакао је Абазовић и додао да не жели да неко помисли да се он нуди мандатару Милојку Спајићу.

Ако треба да се прави 44. влада, а да они учествују у њој, председник грађанског покрета УРА, спреман је да о томе разговара само уз другачију визију и принципе.

"О томе сам спреман да разговарам. Уколико они не успеју, ја ћу изложити план", закључио је Абазовић.

image