Србија и Балкан

Дачић: Међународне снаге треба да обављају своју улогу како би се нормализовао живот на КиМ

На питање како да се спречи нова Бањска, он наводи да међународне снаге треба да обављају своју улогу, а то има везе са Резолуцијом 1244 и са неиспуњавањем тих обавеза пре свега од стране Кфор, а касније и ЕУЛЕКС-а
Дачић: Међународне снаге треба да обављају своју улогу како би се нормализовао живот на КиМ© FOTO TANJUG/ STARHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Није нам у интересу да долази до губитка људских живота, ни Срба, али ни Албанаца и било би најбоље када би се цео процес вратио у смислу онога што смо још пре десет година поставили, да дијалогом покуша да се дође до нормализације свакодневног живота не улазећи у статусна питања, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Ту долазимо до кључног проблема, а то је да Аљбин Курти уопште не прихвата такав један однос према том питању. Курти не прихвата да су ови разговори статусно неутрални, не прихвата то што смо се договорили пре десет година, а то је био основ. Да смо се држали тога, никада не би ни дошло до оваквих инцидената. Да су Срби у тзв. косовској полицији, то јест да су постављени на просторима где већински живе Срби, сигурно не би дошло до оваквих сукоба. Да се Кфор држао онога чега је требало да се држи и онога што је Тачи обећао у свом писму Кфору, да ће се они увек обраћати Кфору за дозволу, за долазак на север, сигурно не би дошло до овога", казао је Дачић гостујући у емисији "Прави угао" на Радио-телевизији Војводине.

На констатацију да су Срби били у полицији, у судовима и држали локалну самоуправу до одлуке да напусте све институције због погоршаног положаја на северу тзв. Косова и постављајући питање да ли је то била грешка, гледајући из ове перспективе Дачић каже да није та одлука дошла сама од себе, већ после смењивања Ђурића са места шефа полиције за север, што је Курти урадио потпуно ван Бриселског споразума.

Са друге стране, цео тај процес који је договорен 2013. године је подразумевао Заједницу српских општина која не би била институција Србије на Косову, већ би била институција косовских Срба, и то је била суштина. "Без тога је празна та чаша коју ми зовемо правима Срба на КиМ", додао је Дачић.

"Ако мислите да је то последњи чин и да ћемо ми дићи руке од борбе, не може се дати таква оцена зато што се ми држимо тога и у новом Охридском споразуму. Тачка број један јесте да је предуслов за све - формирање ЗСО и опет се вртимо у круг. Тачка број четири вероватно никада неће ни доћи на дневни ред, зато што се неће ни кренути у нормализацију свега онога што је живот на КиМ", казао је Дачић.

На питање како да се спречи нова Бањска, он наводи да међународне снаге треба да обављају своју улогу, а то има везе са Резолуцијом 1244 и са неиспуњавањем тих обавеза пре свега од стране Кфор, а касније и ЕУЛЕКС-а.

"Недавно се Столтенберг срео са представницима Приштине и он је рекао све оно што ми говоримо, да су акције Косовске полиције на северу контрапродуктивне, да оне изазивају велике проблеме. Јасно им је рекао да морају да се јаве Кфору, међутим, дошли смо до потпуно другачије ситуације само неколико дана након тога и до још једне тешке ситуације - да је Кфор дошао након уласка ових тзв. албанских градоначелника у зграде и да Кфор брани тих неколико канцеларија да их народ не истера, и то у срединама где су већински Срби", додао је Дачић

Када је реч о данашњем састанку са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Уједињеног Краљевства Леом Докертијем, Дачић је казао да он јако добро разуме тренутну ситуацију.

"На његово питање откуд оружје на тзв. Косову мој одговор је био да оружје на том подручју има дугу предисторију, као и да су их они слали на Косово, а друго више од 300 српских полицајаца је убијено пре 1999. године, нису их гађали конфетама него је то радила ослободилачка војска Косова и сви ти ратни команданти су после постали политички и државни функционери на Косову", додао је Дачић.

image