Припрема за ванредне изборе: Председници општина подносе оставке широм Србије

Више председника општина данас је поднело оставке, а и градоначелник Београда је изјавио да је извесно да ће избори бити 17. децембра

Више председника општина широм Србије данас је поднело оставке, преносе београдски медији.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић поднео је оставку, сазнаје РТ Балкан. То је учинила и градоначелница општине Трстеник Милена Турк.

Исто је учинио и градоначелник Смедерева Јован Беч. 

Како наводи "Политика", Јован Беч је потврдио ову информацију, рекавши да је на писарници Градске управе управо предао оставку, али није желео да коментарише своју одлуку.

У међувремену се појавила и информација да је и председник општине Кучево Иван Рајичић поднео данас оставку.

Све ово могла би да буде увертира за расписивање локалних избора у Србији, које је синоћ најавио и председник Србије Александар Вучић, помињући већ 17. децембар као могући датум.

Како је казао синоћ, "неки су за, неки против", као и да "не мислим да је то кључна тема, али морате да поштујете опозицију, шта год мислили о њиховом раду".

"Волео бих више одговорности за државу као 3. маја, као јуче, данас... Али они су рекли да држава пропада, да нам је економија уништена, нисам сагласан и прихватио сам њихову идеју и ми смо спремни за изборе од 17. децембра. Тада могу да буду. Биће заједно и парламентарни, покрајински, београдски и у неким општинама", рекао је Вучић.

Н1 сазнаје, да је на седници владе одржаној данас, премијерка Ана Брнабић тражила од министара и државних секретара да све уредбе и прописи које су у процедури буду усвојени до половине октобра, зато што ће парламентарни избори бити одржани 17. децембра.

Избори и у Београду

Део прозападне опозиције затражио је да до краја године буду одржани ванредни парламентарни избори, али и београдски. Редовни локални избори свакако је требало да буду одржани следеће године, али ће изгледа и они бити до краја 2023.

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је данас да ће наредних дана јавност бити обавештена о конкретним корацима како ће законска процедура за одржавање градских избора бити испуњена.

"Знаћете за пар дана, уколико се буде договорило да коначан датум избора буде 17. децембра, а извесно је да ће то бити тај датум", казао је Шапић.