Србија и Балкан

Гренел: Зашто Блинкен и Саливен лажу?

Саливен је, током разговора са Куртијем, изразио забринутост "због мобилизације српске војске" у близини административне линије са КиМ
Гренел: Зашто Блинкен  и Саливен лажу?Getty © Brandon Bell

Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оптужио је данас америчког државног секретара Ентонија Блинкена и саветника за националну безбедност Џејка Саливена да су пласирали лажне информације о распоређивању српских војника на административним прелазима са КиМ, и истакао да постоји смањење, а не нагомилавање броја војника.

"Саливен и Блинкен су јуче пласирали лажне информације о српским трупама на граници са Косовом. Они су тако ван додира са Балканом", навео је Гренел на Иксу (Твитер).

Указао је да је прошле године било 14.000 српских војника, да их је данас 7.500, а до понедељка ће, како је навео, бити 4.000 на административним прелазима.

Гренел је упитао зашто је администрација председника САД Џозефа Бајдена лагала о нагомилавању војника.

"То је смањење", навео је Гренел.

Упитао је и због чега је Бела кућа поставила 3. јуна црвену линију за премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и потом му "дозволила да пређе линију без последица".

"Слабост изазива хаос", закључио је Гренел.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да је имао дуг телефонски разговор о ситуацији на КиМ са Блинкеном, који није био лак и истакао да је негирао неистине о највишем степену борбене готовости српских снага.

Како је саопштила Бела кућа, Саливeн је, током разговора са Куртијем, изразио забринутост "због мобилизације српске војске" у близини административне линије са КиМ и истакао да једино дијалог гарантује дугорочно решење.

image