Србија и Балкан

Игору Мировићу уручен Орден Светог Саве

Владика сремски господин Василије истакао је, уручивши орден, љубав председника Покрајинске владе Војводине према црквеном, духовном и културном наслеђу, његову преданост и велики ангажман на обнови цркава и манастира
Игору Мировићу уручен Орден Светог Саве© FOTO TANJUG/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE/bs

Председнику Покрајинске владе Војводине Игору Мировићу, на основу одлуке Светог синода Српске православне цркве, уручен је у Сремским Карловцима Орден Светог Саве другог степена, за вишедеценијско залагање и рад на обнови и изградњи храмова широм наше земље, посебно у Војводини.

Владика сремски господин Василије истакао је, уручивши орден, Мировићеву љубав према црквеном, духовном и културном наслеђу, његову преданост и велики ангажман на обнови цркава и манастира не само у три епархије на северу наше земље, већ свугде где је то било потребно и где је до њега дошао глас и молба за помоћ.

Посебно је нагласио Мировићеву улогу у обнови Патријаршијског двора и Богословије Свети Арсеније у Сремским Карловцима, саопштено је из Покрајинске владе.

Игор Мировић, још од 1992. године, када је био члан Одбора за изградњу Храма преноса моштију Светог Саве на Бистрици у Новом Саду, све до данас, када носи достојанство ктитора Храма рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици, више деценија помаже на све начине цркву, као и обнову још 15 храмова на територији Епархије сремске.

Последњих година и лично је ангажован на свеобухватној реконструкцији манастира Мала Ремета, а током 2005. и 2006. године учествовао је у изградњи гостопримнице у манастиру Ковиљ у време када је игуман био патријарх Порфирије.

Веома је активан у раду заједнице и црквеном животу у Сремској Каменици, где живи са породицом.

Игор Мировић је прва је личност из јавног живота са територије Војводине којој је уручен Орден Светог Саве још од 1985. године, када је ово високо црквено одликовање установљено.

Драгани Милошевић, покрајинском секретару за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, уручен је Орден Мајке Ангелине, највише признање Епархије сремске.

image