Србија и Балкан

Ђурић: Курти већ 20 месеци гомила специјалце, али и лажи о косовским Србима

Амбасадор Србије у Америци оценио је да за премијера тзв. Косова не важе закони и правила, као и да је последњи тренутак да се оконча његов терор на северу Космета одакле је већ 11 одсто Срба отишло у централну Србију
Ђурић: Курти већ 20 месеци гомила специјалце, али и лажи о косовским Србима© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оценио је да на Косову и Метохији постоје само два "озбиљна војна гомилања" и да ниједно од њих није нова војна гомила српских трупа.

Прво је гомилање Куртијевих војних снага, а друго – нагомилавање лажи и предрасуда према косовским Србима и Србији које је оркестрирао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Додао је да је на земљишту које је Куртијева влада незаконито одузела изграђено осам нових база за ове поменуте снаге.

"Гомилање Куртијевих специјалних високомилитаризованих и моноетничких снага траје већ 20 месеци. Осам нових база за ове снаге изграђено је на земљишту које је Куртијева влада незаконито одузела, упркос позивима из САД, ЕУ, па чак и косовских судова. За то време ове снаге су се ангажовале у 61 илегалном нападу и упуцале седам косовских Срба, а много више ранило", написао је амбасадор на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Истакао је да је због тог нагомилавања 11 одсто Срба на северу принуђено да се пресели у централну Србију иако су то осудиле САД и ЕУ, али међународна заједница није успела да спречи упркос свом законском и моралном мандату.

Подједнако злокобно нагомилавање чине лажи, пристрасности и предрасуда према косовским Србима и Србији, које је оркестрирао Курти, али коме су се придружили они који су само чекали прву прилику да потврде старе стереотипе, не успевајући да погледају дубље и да виде да су се улоге на Косову преокренуле од 1990-их.

"Што се тиче наводног српског нагомилавања, једино што постоји је повлачење снага које су ту годинама – са 7.500 на историјски минимум од 4.000. Јер ми смо одговорна страна, она која жели мир и покушава да избегне даље крвопролиће. Починиоци трагедије у Бањској на српској страни већ одговарају", навео је Ђурић и упитао – ко ће одговарати за континуирани терор Куртијевог режима?

Констатовао је да Курти очигледно не поштује члан 9 Бриселског споразума, односно да за њега не важе правила, као и да је последњи тренутак да се оконча његова владавина терора на северу Косова.

Амбасадор Србије у САД осврнуо се и на трагедију у Бањској констатујући да изгубљени животи не могу да се врате, те да ће остати туга и бес и колоплет других осећања због тих дешавања.

"Претходних седам дана са колегама даноноћно радимо у српској мисији у Вашингтону да проширимо у овдашњим политичким круговима истину о терору који се над нашим сународницима спроводи. Моје мисли су у сваком тренутку са нашим напаћеним и много страдалним народом на Косову и Метохији. Нека би им Бог дао снаге да наставе да живе у својим домовима, а нама мудрости да се у овој несрећи не делимо већ ујединимо", закључио је Ђурић.

image