Србија и Балкан

Нема основних лекова, нестаје кисеоника: Лоша ситуација у КБЦ Косовска Митровица

Доктор Златан Елек испричао шта се десило у КБЦ Косовска Митровица, када је полиција такозваног Косова упала са дугим цевима у просторије Клиничко-болничког центра
Нема основних лекова, нестаје кисеоника: Лоша ситуација у КБЦ Косовска Митровица

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици доктор Златан Елек изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти лекарима покушава да ускрати основно право - да лече пацијенте.

"Очито су дупли стандарди присутни на овом простору и у томе свесрдно учествује међународна заједница. Континуирано се наставља неснадбевање лековима КБЦ Косовска Митровица. Ми смо обавестили све да нема основних лекова, да нестаје кисеоника и то намерно раде како би овде дошло до хуманитарне катастрофе. Стално упозоравамо све - Еулекс и припаднике Кфора. Кисеоник је неопходан за све. Последња набавка је била у марту месецу 2021. године", напомиње Елек.

Он је упутио апел "свим разумним људима" да се обрати пажња и да се укључе у решавање проблема:

"С обзиром на то да је почела школска година, имаћемо пацијената. Поново понављам, ми смо положили Хипократову заклетву, не лечимо на основну националне и верске припадности, већ болеснике свих националности, а Аљбин Курти покушава да нам ускрати и то основно право", истиче Елек.

Он је испричао шта се десило у КБЦ Косовска Митровица, када је полиција такозваног Косова упала са дугим цевима у просторије Клиничко-болничког центра.

"Оно што се десило је у најблажем случају преметачина. Све се дешавало наочиглед наших пацијената и ученика који су били на пракси и људи који су радили. Велика група специјалаца са дугим цевима, без икаквог оправдања упала је, носећи неки налог, а на наше питање шта траже нису успели да објасне. На самом крају су узели видео-надзор и оставили један папир на албанском језику, на којем пише да је урађен претрес и да није ништа нађено. Скоро 185 пута су заустављена санитетска кола", прича Елек.

Он напомиње да је ово једна од најстабилних установа на северу Косова и Метохије, и да се они "уводе у нечасне радње које не постоје".

"И овај пут смо остали ускраћени за одговор, а све се дешавало пред очима Еулекса", додаје Елек.

Он напомиње да "када народу забраните право на лечење узимате му право на живот, што је кршење повеље УН-а".

image