Србија и Балкан

Немачка амбасада: С пасошем тзв. Косова од 1. јануара слободно у ЕУ, осим у једну државу

Шпанија је ставила рампу на одлуку о путовању без визе за грађане с косовским пасошима
Немачка амбасада: С пасошем тзв. Косова од 1. јануара слободно у ЕУ, осим у једну државуwww.globallookpress.com © Bernd WÃ�stneck/dpa

Носиоци косовских пасоша од 1. јануара 2024. године без виза ће моћи да путују у шенгенску зону, за краткорочне боравке до 90 дана, међутим, ова одлука неће се односити и за улазак у Шпанију, јер ова земља не признаје ни тзв. Косово нити њихова документа.

Како се још наводи на сајту немачке амбасаде у Приштини, путовања без визе биће могућа за краћи боравак, углавном туристички.

Такође, слободан пролазак имају у сврху посете пријатељима или породици, присуства културним или спортским догађајима, пословним састанцима, за лечење, као и за краткорочне образовне програме као што су семинари, конференције, радионице, летње школе и сличне активности.

Без визе је омогућен боравак у шенгенској зони у трајању од 90 дана у било ком периоду од 180 дана.

Грађани са важећим косовским биометријским пасошем без визе ће од Нове године моћи да путују у земље ЕУ: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Италију, Летонију, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију и Шведску.

Безвизни режим обухвата и земље које нису чланице ЕУ, али су део шенгенског простора - Швајцарску, Норвешку, Лихтенштајн и Исланд.

Путовања без визе у Шпанију неће бити могућа, навели су из амбасаде Немачке.

image