Србија и Балкан

Дрецун: Кфор повећава присуство на КиМ, преузеће неке послове полиције тзв. Косова

Појачање снага Кфора био је захтев Београда, а биће, пре свега, усмерено на обезбеђивање административне линије
Дрецун: Кфор повећава присуство на КиМ, преузеће неке послове полиције тзв. Косова© TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да ће појачање снага Кфора бити усмерено ка административној линији и да Кфор није био задовољан том одлуком, јер она значи да ће преузети послове које је до сада на северу обављала Косовска полиција.

Он је, поводом најаве да ће нови број војника британског и немачког контингента Кфора бити распоређен на КиМ, за "Косово онлајн" рекао да је то био захтев Београда.

"Београд је сам тражио да се повећа број припадника Кфора на северу Косова и да послове који сада обављају припадници специјализованих, милитаризованих јединица на северу, а које искључиво тероришу Србе, преузме Кфор", истакао је Дрецун.

Подсетио је да Кфор није одреаговао на тај захтев Београда.

"Наравно, из команде Кфора нису задовољни захтевима Београда да преузму послове које обавља такозвана Косовска полиција, али је очигледно у штабу НАТО-а донета одлука да се због актуелне ситуације повећа број припадника Кфора, да одређене земље дају додатне снаге које су припремљене у резерви када то потребе захтевају. Имајући у виду да политички запад, односно НАТО, а самим тим и команда Кфора, сматрају да су трагични догађаји у Бањској заправо нека врста терористичког акта, они постепено све више нажалост упиру прст у званични Београд и ако имамо признање особе која је организовала ту групу, припремила и ушла са том групом и ако је речено да држава Србија са тим нема везе. У НАТО-у сматрају да треба да појачају своје присуство и то посебно уз административну линију да би затворили све могуће правце за евентуално убацивање нових таквих група", наводи Дрецун.

Истиче да ће појачање које стиже бити, пре свега, усмерено на обезбеђивање административне линије.

"Тако да ће то појачање које стиже бити првенствено усмерено ка административној линији, а то једноставно све ове друге активности које су полицијске природе препушта такозваној Косовској полицији и себе сврстава у неки трећи безбедносни прстен на Косову и Метохији. Прва је Британија одлучила да пошаље део батаљона од 200 људи да би појачали присуство. Видимо да Немачка отвара могућност да пошаље додатне снаге и мислим да су у припреми и неке друге снаге као што су рецимо турске и још неких земаља", каже Дрецун.

НАТО ће сада, како наводи, искористити ситуацију да појача присуство Кфора на административној линији да би спречили, како они кажу, покушаје нове дестабилизације.

"То ће бити нека врста заштите за Аљбина Куртија и његове милитаризоване полицијске јединице да може несметано да обавља терор под изговором вршења антитерористичке акције коју је он прогласио на целом северу Косова", истакао је Дрецун.

image