Србија и Балкан

Гренел: Брину ме људи које је Курти поставио у полицију

Ричард Гренел забринут због тога што НАТО повећава број војника на Косову и Метохији
Гренел: Брину ме људи које је Курти поставио у полицијуGetty © Sean Gallup/Getty Images)

Бивши специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел захтева пуну истрагу и обдукцију у вези инцидента у Бањској 24. септембра.

Гренел је у интервјуу за Сири телевизију позвао Белу кућу да пошаље специјалног изасланика да прати актуелну ситуацију између Београда и Приштине.

"Желим да разумем сваки детаљ и зато је неопходна транспарентна истрага. Влада Србије мора да назначи када је добила обавештење о нападу. Оно што ме такође брине су људи на Косову који раде у полицији и које је Курти поставио на ову позицију. Желимо да знамо шта су они знали, шта им је речено и сада, након смрти, морамо да урадимо истрагу. Морамо да имамо снимак и да све пажљиво погледамо, а не само мале исечке видео-записа, јер се чини да су то делови ситуације", објаснио је Гренел.

Он је напоменуо да жели независну истрагу и да "не можемо имати само једну страну која пружа информације".

"Знате да мора постојати трећа страна да уради ове аутопсије. Не можемо имати само једну страну која пружа информације и да свако верује тој страни. То је улога САД или ЕУ, али неко од њих мора одмах да интервенише и започне истрагу. Брине ме што Европљани много причају, али се не понашају у складу с тим. У овим тренуцима САД треба да интервенишу, а када то ураде, одмах предузимају мере", додао је Гренел.

Он је навео и да је забринут због тога што НАТО повећава број војника на Косову и Метохији.

"Када је Трамп био председник разговарали смо о смањењу броја војника", указао је Гренел.

image