Србија и Балкан

"Хитлер је лајковао вашу објаву": Какве везе имају Шенген, ЕУ и усташка застава?

Величање фашизма је из Канаде стигло у Европу, а симбол НДХ је као "иконичан" објавила страница "Шенген виза инфо", коју иначе уређују Албанци са "Косова"
"Хитлер је лајковао вашу објаву": Какве везе имају Шенген, ЕУ и усташка застава?© Википедија/United States Holocaust Memorial Museum

Ако сте мислили да се "Јарослав Хунка моменат", у коме цео парламент Канаде уз овације аплаудира нацисти, дешава само једном - грдно сте се преварили. Реприза тог тренутка, уз мале варијације, догодила се синоћ на "Иксу", када је платформа "Шенген виза инфо", посвећена информисању о Европској унији и Шенгенском простору – на својој страници објавила усташку заставу Хрватске, описујући је, ни мање ни више него као "иконичну".

"Богата и разнолика историја предивно се огледа у заставама. Придружите нам се на путовању кроз време како бисмо истражили четири иконичне хрватске заставе различитих ера", наведено је у објави у којој су уз садашње државно обележје још приказани барјаци из 1848. и 1860 године, али и онај којим се дичила Независна држава Хрватска (НДХ) из 1941. године.

Не чуди што је на ову срамну објаву убрзо стигао иронични коментар – "Hitler likes your tweet" (Хитлеру се свиђа ваш твит).

Јер, што би рекао један од корисника "Икса" - да ли би говорећи о историји Немачке, страница употребила заставу са свастиком?

Твитераши су запрепашћено објашњавали (ако уопште и има оних који не знају) да је слово "У", у застави из 1941. године хрватска верзија свастике, и подсећали да је реч о застави нацистичке марионетске државе одговорне за геноцид над више од милион људи који нису били Хрвати.

"Једино слободно путовање у 'Шенген стилу' на које се 'иконична' застава односи било је пребацивање Срба, Јевреја, Рома и других до Јасеновца и Аушвица ради масовног убијања. Јесте ли ви нормални? Иконична?", у неверици је био један од коментатора.

Али, да ли је ова скандалозна објава била само "иконичан" кикс странице која се бави промоцијом Европске уније, или се, иза овог скандала, ипак крије нешто више?

Можда изабрана застава није тако лош симбол за представљање државе у којој "трагови нечовешта" нису остали у прошлости, и у којој се усташтво и данас велича?

"Када идете у Хрватску, знајте да газите преко костију Срба које су Хрвати зверски убили у периоду 1940-1945. - преко 800.000 Срба. Хрвати су једини имали концентрационе логоре за децу", указао је један од пратилаца ове странице, па нагласио да је данашња Хрватска наследница те усташке формације, 1995. године протерала је више од 250.000 Срба из њихових вековних огњишта и бомбардовала колоне српских избеглица.

Неки твитераши би, рецимо, иронично прокоментарисали да баш усташка застава Хрватске представља "снажне европске вредности".

"Заправо, нисам шокиран. Европска унија је уствари четврти рајх", истакао је један од корисника друштвене мреже "Икс".

"Шенген виза инфо" је убрзо, међутим, уклонио спорну објаву и затражио опроштај од пратилаца.

"Извињавамо се због претходне објаве која приказује хрватске заставе. Грешком смо приказали и заставу која се повезује са мрачним временима. Не подржавамо насиље нити штетне симболе. Намера нам је да промовишемо разумевање и јединство. Хвала на разумевању", објављено је на страници.

Овакву грешку себи није смела да дозволи страница, о чијим представницима је често писано у "Форбсу", "Гардијану", "Њујорк тајмсу", "Блумбергу", на Би-Би-Сију, а на чије су се информације позивале и званичне институције попут америчког Стејт департмента, Европске уније, владе Велике Британије.

С каквим то неупућеним људима, сарађују представници највећих светских сила из области демократије и људских права?

Но, да ли је ипак, заиста била реч само о случајној омашци и незнању?

Оснивач ове странице је, наиме, Бесарт Бајрами, емигрант са "Косова". Будући да је Бајрами, дакле, одрастао и родио се у Србији и у истој држави школовао, немогуће је да на часовима историје није учио о Независној држави Хрватској, Анту Павелићу и његовим усташама. Пошто је, судећи по свом "Линкдин" профилу, већ 20 година у бизнису, са сигурношћу знамо да је часове историје на којима су ове лекције незаобилазне, имао много пре него што је данашња Приштина почела да изврће чињенице и бави се историјским ревизионизмом.

И Бајрамијеве колеге из тима, училе су по истом програму, будући да су и они косовски Албанци – главни уредник је рецимо Шкрута Јанузи, један од менаџера Амир Маколи, колегиница им је Мелвина Калменди.

Вађењем на незнање покушали су да се оперу и у парламенту Канаде, а увидело се да је оживљавање баука нацизма, заправо била намера – усмерена против једног од најистакнутијих бораца против фашизма – Русије.

Можда се тако испостави и да је "случајно" величање усташтва као "иконичног" - само провокација на рачун народа који је од усташтва толико страдао – кога другог него Срба.

image
VV inauguration
banner