Србија и Балкан

Аида Ћоровић мора да плати 100.000 динара јер је јајима гађала Младићев мурал

Аида Ћоровић је на првом рочишту рекла да се не осећа кривом и да се у образложењу позива на суд наводи да је "гађала зграду и псовала полицајце"
Аида Ћоровић мора да плати 100.000 динара јер је јајима гађала Младићев мурал© ATA Images

Активисткиња Аида Ћоровић је добила пресуду Прекршајног суда да је крива због тога што је реметила јавни ред и мир кад је у новембру 2021. године у Београду гађала јајима графит генерала Ратка Младића, јављају београдски медији.

Пресудом јој се налаже да плати казну од 100.000 динара, наводи се у њеној објави на друштвеној мрежи Фејсбук.

Она је написала да јој је у уторак стигла пресуда и да је Србија постала "казнионица и казамат" за време власти Александра Вучића у којој све "олоши сваке врсте" имају сву могућу заштиту, док су сви остали на маргини.

Ћоровић је очигледно заборавила какав је "перформанс" направила, када је са омањом групом прозападних активиста направила карамбол због мурала са ликом Ратка Младића. Након тога је и вербално и физички нападала све око себе, док су службена лица покушавала да је смире и удаље са локације, те им се опирала и спречавала их у вршењу службене дужности.

"Ја сам свој пут одавно трасирала, нисам знала колико ће ме коштати, али да могу да се вратим уназад увек бих изабрала исти сценарио", рекла је Ћоровић, потврђујући да је њен избор рушење јавног реда и мира. 

Према њеним речима, "притисци је неће обесхрабрити и уплашити, јер се они који те притиске врше више боје људи попут ње, него што се она боји њих".

Прво рочише у овом процесу почело је у марту 2022. године и Ћоровић је тада рекла да се не осећа кривом и да се у образложењу позива на суд наводи да је "гађала зграду и псовала полицајце".

image
VV inauguration
banner