Србија и Балкан

Дрецун: Београд да спроведе истрагу и да докаже да није повезан са наоружаном групом у Бањској

Приштина припрема фабриковање некаквих наводних доказа и преко Милана Радоичића жели да дође до председника Србије и до елиминисања Српске листе, каже Милован Дрецун
Дрецун: Београд да спроведе истрагу и да докаже да није повезан са наоружаном групом у Бањској© A.K./ATAImages

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да званични Београд, након сукоба групе Срба са Косовском полицијом у селу Бањска, "сада једино може да веома брзо спроведе истрагу" о ономе што се десило.

Београд, како је Дрецун рекао за РТС, мора да "одбије све покушаје Приштине и многих на политичком Западу да увежу државу Србију са овом наоружаном групом, са њеном припремом, обуком, наоружавањем, убацивањем на север КиМ".

"Јер ако се то не уради, онда ће Београд бити подвргнут неким мерама које се већ траже од многих на политичком Западу", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, већ је смањено присуство и заустављено распоређивање трупа Војске Србије уз административну линију са Косовом и Метохијом, а покренута је и истрага и приведен је главни осумњичени за организацију групе из Бањске, бивши потпредседник Српске листе Милан Радоичић.

"Одмах се прионуло истрази, приведен је Радоичић, та истрага већ показује да је оружје набављано изван Србије, да су то илегални канали и да се ради о шверцу наоружања. Ако резултати те истраге буду прихваћени, ако се покаже да држава Србија није умешана у све то, то ће бити веома добар корак", оценио је Дрецун и навео да је само питање чија ће верзија догађаја бити прихваћена.

Коментаришући најаву председнице Косова Вјосе Османи да ће у наредним данима "објавити доказ да је председник Србије Александар Вучић дао наређење за Бањску", Дрецун је казао да Приштина "припрема фабриковање некаквих наводних доказа" и да преко Радоичића "жели да дође до Вучића и до елиминисања Српске листе".

У сукобу групе Срба са Косова и Метохије са Косовском полицијом у селу Бањска, 24. септембра, убијен је албански полицајац и троје Срба, а Радоичић је преузео одговорност за организацију те групе, након чега је приведен у Београду 3. октобра.

image