Србија и Балкан

Обијена црква у Сувом Долу, други пут у два месеца

Угрожавање цркве је један од начина на који ће они, који нам не мисле добро, да нас отерају одавде, каже један од мештана Сувог Дола
Обијена црква у Сувом Долу, други пут у два месеца© FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Непознате особе обиле су ноћас цркву посвећену Светој Петки у Сувом Долу, што се дешава други пут за само два месеца, пише "Косово онлајн".

Мештанин Сувог Дола Мицо Краговић каже да се не зна ко су виновници тих дела, али да је сигуран да се ради о некоме ко не мисли добро ни Србима на КиМ, нити цркви.

"Пре три месеца смо ставили нова врата. У намери да улепшамо двориште цркве, предвиђено је да се овде уради потпорни зид, звонара и цело двориште око цркве, али у старту нас неко спутава, а сви знамо ко - онај ко не мисли добро ни нама, ни цркви", казао је Краговић за портал.

На питање када је тачно обијена црква, каже да се то догодило у току ноћи, али да се не зна тачно време. Додаје да се свакако зна да је то учинио неко ко није добронамеран.

"Требало би предузети нешто да се овакве ситуације више не дешавају, али мислим да смо немоћни. Мештани су, у односу на читаву ситуацију задњих дана, забринути. Дешавају се много крупне ствари везане за наш опстанак овде, али угрожавање цркве је један од начина на који ће они који нам не мисле добро да нас отерају одавде", рекао је Краговић.

Према његовим речима, овакве ситуације везане за цркву се редовно дешавају.

"Није пронађен виновник, као ни за све остало - графите УЧК, узнемиравање мештана поред пута, као и за комплетно сва дешавања на терену, виновници су непознати. Да ли неће да их нађу или знају ко је, али их прикривају и неће да кажу, не знам шта је, али виновника нема", додао је Краговић.

Он се запитао и како треба да се осећају мештани, ако је црква угрожена.

"Сто посто су сви угрожени и питање је дана и момента када ће доћи у нечије двориште. Ако дођу у двориште цркве, дошли су и у наше двориште и то је први корак ка великој ескалацији сукоба - угрожавање цркве, па све друго иде редом даље", поручио је Краговић.

Црква Свете Петке у Сувом Долу обијена је и пре непуна два месеца, у ноћи између 7. и 8. августа, када су мештане на дан сеоске славе - Свете Петке, сачекала разбијена врата храма.

Протојереј Далибор Лазић рекао је тада да је одмах након што је видео обијена врата позвао полицију, али и да то није први пут да је та црква на мети вандала.

image