Србија и Балкан

"Дан": Спајић одбио да формира Владу у коју би ушли сви осим партија са листе ДПС

Црногорском мандатару је нуђено да формира широку владу у коју би ушли сви политички актери који нису били на листи ДПС-а, што је он одбио тврдећи да жели већину од 41 до 44 посланика
"Дан": Спајић одбио да формира Владу у коју би ушли сви осим партија са листе ДПС© R.R./ATAImages

Мандатару и председнику Покрета Европа сад (ПЕС) Милојку Спајићу са више адреса је саветовано да формира владу којој би подршку дале све парламентарне странке, осим оних које су биле на листи коју је предводила Демократска партија социјалиста (ДПС), али је он то игнорисао инсистирајући на томе да жели да добије подршку од 41 до 44 посланика, сазнаје подгорички "Дан".

Позивајући се на добро обавештене изворе, портал пише да је Спајићу предлагано да у владу уђе и коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), која би добила министарства која не би утицала на спољнополитички курс Црне Горе и која не би била под сталним мониторингом стратешких партнера Црне Горе и НАТО-а.

Идеја је била и да одабере кадрове из ове коалиције, а помињана је Јелена Боровинић Бојовић, који са собом не вуку било какве негативне конотације.

"У ЗБЦГ има још таквих кадрова и сигурно то не би био проблем ни за западне партнере Црне Горе, а била је прилика да и ова коалиција покаже да нема ништа протв интеграција Црне Горе и западне оријентације", каже извор портала, из дипломатских кругова, који је желио да остане анониман.

Слична ситуација би била и са Грађанским покретом УРА. Предлагано је да, због личних односа Спајића и Дритана Абазовића, садашњи премијер не буде део владе, али да УРА добије своје место. Абазовић је, у тој ситуацији, предлаган за председника парламента.

Пошто је место првог човека скупштине већ намењено лидеру Демократа Алекси Бечићу, Спајићу је предлагано да Бечић добије, уз све што је досада договорено у влади, функцију које до сада није било - првог потпредседника владе, а да Демократе добију још једно министарство и то из квоте Покрета Европа сад.

Саговорник портала "Дан" сматра да је до била добитна комбинација, која би задовољила сва демократска мерила, од воље бирача у Црној Гори, преко задовољења стратешких партнера, до инклузивне владе.

"Таква влада би имала подршку 60 посланика у Скупштини Црне Горе, трајала би пун мандат и омогућила би деблокирање свих институција и европског пута Црне Горе. Стиче се утисак да је то Спајић одбио због личних односа према неким политичарима, пре свега у ГП УРА, конкретно Абазовићем, али и у коалицији Заједно за будућност Црне Горе", каже саговорник портала.

image
VV inauguration
banner