Амерички амбасадори: САД губе стрпљење за Србију, "Косово" да "не чачка мечку” на северу

Ентони Годфри сматра да је Аљбин Курти често вукао "провокативне потезе" против Срба на северу, без правог страха да ће Србија одговорити, док његов колега Филип Коснет сматра да се приштинска страна мора убедити да ЗСО неће угрозити "Косово"

У светлу трагичних догађаја од 24. септембра у Бањској на северу Косова и Метохије, дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и уз подршку САД је у застоју. Време је за реинвестирање или за поновно промишљање, питање је са којим је пред двојицу бивших америчких амбасадора, Филипа Коснета у Приштини и Ентонија Годфрија у Београду изашао Центар за анализу европске политике, пише "Албанијан пост".

Високе америчке дипломате нагласиле су да су "националистички политичари са обе стране границе победили на изборима водећи популистичке кампање, уз обећања да ће успоставити потпуну контролу над територијом или да ће створити етничку енклаву Срба на КиМ".

Бивши амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри каже да Аљбин Курти, који је под окриљем безбедносних снага НАТО снага на тзв. Косову (КФОР), често вукао "провокативне потезе" против Срба на северу, без правог страха да ће Србија одговорити", а те безбедносне гаранције само јачају његов популизам.

Годфри је нагласио да Србији такође неће бити дозвољено да подстиче "оружану побуну" или користи сународнике "етнонационалисте" да утиче на резултате избора на "Косову", у БиХ или Црној Гори.

"Срби који живе на КиМ (и у БиХ и Црној Гори) имају могућност да гласају на изборима у Србији, а ти гласови су све важнији. Ово ни на који начин не оправдава Србе да илегално гомилају оружје на КиМ, али овај контекст је од суштинског значаја за разумевање проблема", наводи Годфри, преноси пише "Албанијан пост".

Подвукао је да посредници дијалога треба да се фокусирају на економску међузависност, а да све док до тога не дође, "треба пазити да се на северу не чачка мечка".

"Али подржао бих настојање да се врати 'статус кво' чак и ако то значи бескрајну дипломатију за наше пријатеље Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара, посреднике ЕУ и САД-а. Помагање Србији и 'Косову' да развију своје економије до тачке у којој међузависност чини сукоб мање привлачним, изгледа вероватније и мање скупо", сматра Годфрии који сматра да је Александар Вучић у политичком шкрипцу, пре свега јер чврст стисак који је годинама имао над гласачима који су оријентисани десничарски, лагано попушта.

"Албанијан пост" пише "да се Србија придружила међународној критици руске специјалне операције на Украјину у Генералној скупштини УН, дозвољавајући свом владајућем коалиционом партнеру да покупи проруске гласове у српској унутрашњој политици".

Каже да је способност Русије да интервенише на страни Србије на "Косову", усредсређена на њен вето у Савету безбедности УН.

"Од Русије не зависе ни снажан економски раст Србије у протеклој деценији, ни њени економски изгледи за будућност. Будућност Србије лежи у Европској унији (ЕУ), чак и ако је чланство за сада недостижно. И Европа и Србија имају користи од овог односа, а многи у ЕУ не би желели да га користе као полугу политичке моћи. Економска моћ 'Косова', а самим тим и вредност у трговинским односима бледи у поређењу са Србијом", наглашава бивши дипломата.

Бивши амбасадор САД у Приштини Филип Коснет изјавио је да је "Вашингтону и његовим савезницима коначно понестало стрпљења према Београду".

"Реакција Србије била је класична за Вучића – играјући се националистичким осећањима, прогласио је дан жалости за страдалим српским борцима, уз покушај да се на Западу прикаже као умерен, обећавајући истрагу", рекао је Коснет преноси "Албанијан пост".

Примарни задатак после дешавања на северу Косова, према речима бившег америчког амбасадора у Приштини, требало би да буде промишљање Европске уније (ЕУ) и САД о Заједници општина са српском већином (ЗСО). Он је оценио да ће у том смислу морати да убеде приштинску страну да ЗСО неће угрозити "Косово".

"Албанци са КиМ страхују да би Заједница српских општина могла да представља претњу унутрашњој безбедности и да предвиди де факто одвајање. Заједницу општина са српском већином многи пореде са Републиком Српском", казао је Коснет, преноси "Албанијан пост".