Србија и Балкан

Лидери ЕУ данас на самиту у Гранади: Проширење уније и ситуација на КиМ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да земље кандидати треба да испуне своје задатаке, баш као и званични Брисел
Лидери ЕУ данас на самиту у Гранади: Проширење уније и ситуација на КиМ© AP Photo/Fermin Rodriguez/Tanjug

На неформалном састанку шефова држава данас у Гранади, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен открила је да ће главне теме разговора бити безбедност, енергетика, проширење ЕУ и миграције.

Она је новинарима у Гранади уочи почетка састанка рекла да земље кандидати треба да испуне свој задатак, али да задатак има и ЕУ, пре свега да се припреми за проширење.

"Имамо огромну историју проширења и оне земље које желе да се придруже морају да буду спремне за то. Битно је да обе стране имају добити од тог процеса, у земљама кандидатима важно је да животни стандард расте. А наша највећа корист је јединствено тржиште", рекла је фон дер Лајен.

У нацрту Декларације коју би лидери блока требало да одобре у Гранади наводи се да земље кандидати треба да убрзају свој рад на реформама, посебно у области владавине права, у складу са приступом проширења, по принципу индивидуалних заслуга и уз помоћ ЕУ.

"Паралелно са тим, ЕУ мора да постави темеље за припрему за проширење. Представићемо наше дугорочне амбиције и начин на који ћемо их остварити", наводи се поводом проширења и додаје да је број земаља које циљају на европски блок достигао 10.

Када се ради о енергетици, фон дер Лајен је истакла да је велики напредак постигнут, пре свега по питању улагања у обновљиве изворе енергије.

Такође, потребно је акценат ставити на енергетску безбедност и колективни одговор на климатску кризу и економску независност 27 земаља чланица.

Мигранти и ЕУ, очекује их оперативни рад

Додала је и да је постигнут велики успех у решавању проблема миграција, али да европском блоку предстоји оперативни рад.

"Имамо наше обавезе које ћемо испунити", рекла је она.

Последњих месеци, наиме, примећује се пораст броја миграната у ЕУ.

Упркос напретку постигнутом у преговорима за реформу, миграције остају тема која изазива дубоке поделе унутар европског блока.

Очекује се да ће италијански премијер Ђорђа Мелони разговарати са немачким канцеларом Олафом Шолцом на маргинама састанка, пошто је Мелони изразио изненађење немачком финансијском помоћи цивилним организацијама које спасавају мигранте на подручју Медитерана.

Остаје да се види да ли ће лидери ЕУ успети да се договоре око заједничке изјаве о миграцијама после последњег неуспелог покушаја у јуну.

Дискусије о тзв. Косову

Дипломатски извори у ЕУ рекли су да ће се на самиту 6. октобра разговарати о ситуацији на КиМ и тензијама у односима Београда и Приштине.

Дан уочи самита ЕУ у Гранади, на маргинама самита Европске политичке заједнице, одржано је више састанака са председником Србије Александром Вучићем и председницом тзв. Косова Вјосом Османи, али не и њихов сусрет.

image