Билчик: ЗСО једино дипломатско решење на КиМ

То је једно питање које Београд заиста тражи и на које смо чекали да га Приштина реши, али преговори са Аљбином Куртијем били су изузетно, изузетно тешки, изјавио је Билчик

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је изостанак суштинског дијалога и договора створио тешку ситуацију на КиМ и истакао да постоји релативно брзо дипломатско решење, које би помогло да се тензије смање, а то је озбиљан рад на Заједници српских општина (ЗСО).

"Једини пут напред јесте истинско ангажовање обе стране у дијалогу. Повећање тензија, несигурност коју осећају Срби на Косову, резултат су чињенице да нема напретка у дијалогу. Овде бих поново подвукао да постоји релативно брзо дипломатско решење, које би помогло да се тензије смање, а то је озбиљан рад на Заједници српских општина", рекао је Билчик за подгоричку "Побједу".

Према његовим речима, сви су свесни шта су отворена питања и шта треба да се уради, али у овом тренутку недостаје јасна и пуна посвећеност свих страна да то заиста и урадимо, а то укључује оснивање ЗСО.

"То је једно питање које Београд заиста тражи и на које смо чекали да га Приштина реши. Али ови преговори са Аљбином Куртијем били су изузетно, изузетно тешки", додао је Билчик.

Он је оценио је да недавне догађаје у Бањској не треба злоупотребљавати, наглашавајући да је потребна темељна и пуна истрага, да правда мора да буде задовољена и да имамо неке веродостојне одговоре на оно шта се заиста десило.