Србија и Балкан

Лајчак: Време је за интеграцију Западног Балкана у ЕУ

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине сматра да су изазови са којима се земље региона суочавају јединствени
Лајчак: Време је за интеграцију Западног Балкана у ЕУ© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Мирослав Лајчак поручио је да је време да Западни Балкан брзо напредује на свом европском путу.

Сумирајући минулу недељу, Лајчак у објави на Фејсбуку навео је да је у Црној Гори учествовао на панелу чији је фокус био на будућности Западног Балкана.

"Нагласио сам да су изазови са којима се земље Западног Балкана суочавају јединствени и да не можете користити приступ који одговара свима. Различите околности и етапе на индивидуалним путевима до ЕУ, захтевају прилагођен приступ. Истовремено, хитност укључивања нових чланица у Унију, изазвана ратом у Украјини, не наилази на ентузијазам, већ на стагнацију и назадовање у региону. Ово се мора брзо променити јер је сада време за интеграцију у ЕУ", поручио је Лајчак.

Додао је да се у Црној Гори састао и са мандатаром за састав нове владе Милојком Спајићем, са којим је разговарао о потреби формирања стабилне, проевропске коалиције, која ће осигурати да Црна Гора искористи тренутни замах за проширење.

Подсетио је да је пре посете Црној Гори, посетио је Стразбур, где је заседао Европски парламент.

"Имао сам прилику да обавестим чланове група социјалиста и демократа и Европске народне партије о стању у дијалогу и другим регионалним дешавањима. Уживао сам у веома отвореној дискусији и захвалан сам на интересовању за наш рад на Западном Балкану, јер је глас ЕП важан у региону, и шире. Наши заједнички напори су кључни како би европске интеграције региона постале стварност", закључио је Лајчак.

image