Србија и Балкан

Родитељи деце убијене у "Рибникару" посетили породице убијених код Младеновца

Уз најдубље међусобно разумевање и саучествовање у боли, која је постала и заједничка, договорили су се да ће сарађивати у заједничкој борби за достојно сећање на најмилије, уз залагање да се овакви злочини не понављају
Родитељи деце убијене у "Рибникару" посетили породице убијених код Младеновца© TANJUG/ VERAN MATIĆ

Родитељи убијених ученика Основне школе "Владислав Рибникар" посетили су породице убијених младих у Дубони и Малом Орашју, саопштио је директор Фонда Б92 Веран Матић.

Како је навео, родитељи Катарине Мартиновић, Маре Анђелковић, Еме Кобиљски, Андрије Чикића, Адриане Дукић, Ангелине Аћимовић и сестра Драгана Влаховића, уз љубав и поздраве родитеља Бојане Асовић и Софије Негић, посетили су јуче у Дубони родитеље Кристине и Милана Панића и Далибора Тодоровића, и у Малом Орашју родитеље Николе Милића, Немање Стевановића, Марка Митровића, Александра Миловановића, Лазара Миловановића, Петра Митровића и њихове браћу и сестре.

Родитељи су се сусретали прво на гробљима, уз свако гробно место, уз свеће и цвеће, сузе и пијетет према свакој жртви.

Положени су венци на местима злочина испред школе у Дубони и на Равном Гају у Малом Орашју.

Родитељи младића у Малом Орашју били су у мајицама са сликама свих убијених и натписом "Живите", а сестре и браћа са именима својих најдражих.

"У четворосатном дружењу, уз тугу и сузе, разговарало се о дивној деци, али и о проблемима и бригама, највише о томе да ли ће и на који начин стићи казна за све одговорне", навео је Матић.

Указао је да у незалечивом болу, стрепња да ће убице и помагачи проћи са малим казнама или да ће поново бити на слободи, слободни да понове зло које су чинили, ствара додатно неспокојство.

Осећај изолованости породица убијених младих у Дубони и Малом Орашју током протеклих пет месеци нови је ниво неправде која им се догађа, навео је Матић и додао да је посета родитеља убијене деце из ОШ "Владислав Рибникар" први гест који је обухватио исказивање пијетета према свим жртвама.

Уз најдубље међусобно разумевање и саучествовање у боли, која је постала и заједничка, договорили су се да ће сарађивати у заједничкој борби за достојно сећање на најмилије, уз залагање да се овакви злочини не понављају, да злочинци не само добију максималне казне, већ и никада више не добију могућност да понове злочине.

"Присуство чланова породице убице у Дубони и чување његове куће од стране полиције, посебно узнемирава породице жртава и због тога су се сви присутни одлучили на симболичан протест пред кућом починиоца злочина у којој живи његов деда и у коју редовно долази његова мајка", наводи Матић.

Испред куће се налази паркиран ауто полиције из Младеновца, у којем су колеге убијеног Милана Панића. Родитељи су направили кордон испред капије у немом протесту.

У једном тренутку је изашао деда убице из Младеновца, покушавајући да испровоцира родитеље, али га је представник полиције замолио да се врати назад у кућу.

Уз загрљаје на одласку изражена је важност овог сусрета и намера за новим приликама, да би се кроз заједничке активности породица из Београда, Дубоне и Малог Орашја, указало на механизам релативизације и нормализације зла, на неправду, на све пропусте и на недостатак решености да се уради све што је потребно да се злочини од 3. и 4. маја 2023. више никада не понове, истакао је Матић.

image