Србија и Балкан

Грабовац: Парламентарна скупштина БиХ да расправља о злочинима над Србима у Мркоњић Граду и Посавини

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 Срба, њих 753 били су цивили, од којих 14 деце и 240 жена
Грабовац: Парламентарна скупштина БиХ да расправља о злочинима над Србима у Мркоњић Граду и Посавини© РТ Балкан/Јелена Марковић

Српски представници у заједничким институцијама треба да захтевају да се у парламенту БиХ води расправа о ратним злочинима почињеним над Србима у Мркоњић Граду и Посавини, указује председник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац.

"Неприхватљиво је да ни након 28 година нико од хрватских војних и политичких званичника није одговарао за злочине почињене над Србима у Мркоњић Граду и Посавини", рекао је Грабовац.

Грабовац је нагласио да постоје докази, искази сведока, видео записи, српске масовне гробнице у Мркоњић Граду и осталим западнокрајишким општинама.

"Највећу одговорност за непроцесуирање ових ратних злочина почињених над Србима сносе Тужилаштво и Суд БиХ, у чији рад породице погинулих из Републике Српске немају поверење", закључио је Грабовац за Срну.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вековних огњишта протерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 деце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена. У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тела.

Када је реч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процењена је на 340 милиона евра.

У Мркоњић Граду сутра ће бити обележено 28 година од страдања Срба у западној Крајини током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина у Републици Српској.

Овај историјски догађај од републичког значаја биће обележен у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

image