Србија и Балкан

Стано: Очекујемо безусловну сарадњу Србије, биће последица због догађаја у Бањској

Када је реч о истрази у вези са догађајима у Бањској, Петер Стано је поновио да ЕУ очекује не само пуну, већ и безусловну сарадњу Србије
Стано: Очекујемо безусловну сарадњу Србије, биће последица због догађаја у БањскојGetty © Carl Court

Порука Брисела и међународних партнера након састанака у Гранади о односима Београда и Приштине је да обе стране треба да се врате дијалогу и смире тензије на северу КиМ, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је, када је реч о догађајима у Бањској, поновио да ЕУ од Србије очекује пуну и безусловну сарадњу и истакао да ти догађаји морају да буду у потпуности разјашњени јер ће "бити последица".

Он је додао да ће ЕУ, када буде имала јасну и комплетну слику о томе шта се догодило, одлучити о наредним корацима у свом приступу према Београду, Приштини, дијалогу и региону.

Стано је рекао да је самит у Гранади био добра прилика за низ састанака и потврдио да се високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ састао са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

"Порука високог представника и свих држава чланица ЕУ и међународних партнера Косову и Србији је да се врате дијалогу. Ово је једини изводљив начин за решавање питања нормализације односа Косова и Србије", рекао је Стано.

Он је додао да се од Београда и Приштине очекује и да су обе стране позване да ураде све да дође до деескалације ситуације на северу КиМ.

Када је реч о истрази у вези са догађајима у Бањској, Стано је поновио да ЕУ очекује не само пуну, већ и безусловну сарадњу Србије.

"Ако постоји воља, постоји и начин. Не треба се крити иза формалности признавања или непризнавања. Има довољно начина за то како можете да делите своје налазе, како можете да сарађујете, како можете да допринесете пуној истрази јер је оно нешто што се десило 24. септембра јако озбиљно и мора да буде у потпуности разјашњено јер ће имати последице. Биће последица. Тако да мора да буде у потпуности истражено", поручио је он.

Стано није желео да коментарише појединачне фазе истраге нити то колико је људи оптужено или не у оквиру ње.

"Став ЕУ, који је више пута поновљен, је да очекујемо пуну и безусловну сарадњу Србије, од било кога ко може да допринесе да се заврши ова истрага ускоро тако да имамо јасну слику о томе шта се десило, ко је у томе учествовао, ко је то организовао. ЕУ ће, на основу тога, одлучити који ће бити наши наредни кораци у приступу према Србији, Косову, дијалогу и региону", рекао је Стано.

image