Србија и Балкан

На Мердару ухапшен још један Србин, Приштина га сумњичи за наводне ратне злочине

Полиција тзв. Косова Србина, оца троје деце, који се враћао из Крушевца сумњичи за наводне ратне злочине против цивилног становништва
На Мердару ухапшен још један Србин, Приштина га сумњичи за наводне ратне злочине© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

На административном прелазу Мердаре данас после подне ухапшен је Србин Т.Б. из Прилужја (52).

Након хапшења, он је одведен у Приштину, а за сада се не зна због чега је он ухапшен и шта му се ставља на терет.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије потврдила је да су припадници тзв. косовске полиције ухапсили данас поподне на Мердару Томицу Б. (52) из Прилужја и то без икаквог образложења, као и да је он потом спроведен у Приштину.

Како је наведено у саопштењу канцеларије, Томица, отац троје деце, који је до сад годинама без проблема прелазио административну линију, у тренутку хапшења био је са супругом и враћао се из Крушевца који повремено посећује.

"Новим произвољним хапшењем Срба од стране Приштине, нашем народу се шаље порука да нису добродошли на својој родној груди и додатно се застрашују, са циљем њиховог трајног прогона са простора Косова и Метохје", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Оцењује се да је реч о "тихом институционалном етничком чишћењу Срба и спровођењу плана Аљбина Куртија о етнички чистом Косову и Метохији где се Србима шаље порука да у сваком тренутку могу завршити у Куртијевим казаматима".

Свакодневним привођењима и хапшењима Срба, Приштина на челу са Куртијем уместо неопходне деескалације, додатно подиже тензије и изазива нове кризе на терену, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију је навела да је одмах ангажовала адвоката приведеном Србину и он ће проверити све детаље његовог привођења и пружити му неопходну правну помоћ и заштиту.

Косовска полиција је саопштила да је Т.Б. који је данас после подне ухапшен осумњичен да је у периоду од 1998. до 1999. године починио ратне злочине против цивилног становништва на подручју општине Вучитрн.

"Управа граничне полиције у сарадњи са полицијским истражитељима Управе за истраживање ратних злочина, успела је данас, 10. октобра, у поподневним часовима на Мердару, да лоцира и ухапси осумњиченог мушкарца, Србина иницијала (Т.Б.) , година рођења 1971. Он је осумњичен за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва почињено у периоду 1998-1999. године на подручју општине Вучитрн", наводи се у саопштењу.

Осумњичени је упућен у полицију и очекује се да ће бити саслушан у присуству браниоца, након чега ће у координацији са правосудним органима бити предузети сви даљи поступци.

Српска листа саопштила је вечерас да је Томица Б. из Прилужја који је поподне ухапшен на административном прелазу Мердаре под сумњом да је наводно починио ратни злочин, до сада, пуне 24 године без икаквих проблема прелазио административне прелазе и боравио на Косову и Метохији.

За ухапшеног у Српској листи кажу да је у свом месту познат као добар, повучен и породичан човек који није продао своју имовину.

"Куртијев режим наставља са спровођењем хрватског сценарија и испуњење његовог плана за решавање питања српског народа који је Курти обећао пре неколико месеци, да половину Срба протера, а половину ухапси, наравно без доказа", саопштила је Српска листа.

Ужасан је осећај код свих Срба на Косову и Метохији када Куртијев режим има слободу да малтретира, хапси и проглашава кривим Србе без иједног доказа о кривици, и то у присуству међународних мисија и најскупље европске мисије Еулекс, која по правилу када се крше права Срба се никада није огласила, наводи се у саопштењу Српске листе.

Ново хапшење Срба долази само дан након што је полиција тзв. Косова ухапсила Србина Милоша Шапића из Звечана који је био убачен у аутомобил цивилних ознака и одвезен према Јужној Митровици.

Он је истог дана пуштен на слободу, а директор полиције тзв. Косова за регион север Ветон Ељшани, који је раније рекао да се он саслушава због сумње на тешка кривична дела, није могао да прецизира због чега је Србин приведен, као ни шта му је стављано на терет.

image