РТ Балкан дочекао путнике из Израела: "Од суботе не спавамо, ово је катастрофа"

Авионом који је слетео на београдски аеродром евакуисано око 120 држављана Србије, као и мањи број држављана Русије и Израела

Првим редовним летом из Тел Авива, група српских држављана спасила се из Израела у коме ратни окршај са палестинском организацијом Хамас букти већ четврти дан.

На београдском аеродрому дочекале су их њихове породице, на чијим лицима се видело олакшање након што је авион слетео у 21 час и 20 минута.

Анастасија Крунић из Београда заједно са породицом очекује да јој из Назарета допутују сестра, мајка и отац. Они су у Израелу били са групом од 54 ходочасника из шумадијске епархије.

"Прво су евакуисани из Јерусалима, где су се налазили у палестинском делу, затим су пребачени у Назарет, у хотел, где су чекали лет који је био планиран за данас", каже Анастасија и додаје да је, према речима њене сестре први, талас гарантирања био најстрашнији, као и да се ноћас чуло пушкарање.

"Једва чекамо да дођу живи и здрави, да их изгрлимо", каже она.

Љиљана Крунић, Анастасијина мајка, каже да је била доста уплашена, поготово у Јерусалиму, где ситуација није била ни мало наивна. 

"Није било наивно када су затварали делове пута ка Палестини, видели смо људе са аутоматским пушкама", каже она и додаје да им је водич доста помогао и дао корисне информације.

У ишчекивању је и породица из Новог Сада, чија се ћерка Леа (33) враћа са две унуке (2 месеца и 6 година). Кажу да од суботе не спавају и да су срећни што напокон лете ка домовини.

"Од суботе не спавамо, зет нам је остао у Ашкалону, сваки пут је све страшније. Ћерка нам је рекли да отимају људе, убијају, све ово је ван памети", кажу забринути родитељи.

Леа је, након емотивног сусрета са својом породицом, кратко прокоментарисала да је "било катастрофа". 

Александар Гајић из шумадијске епархије каже да није много видело, али се доста чуло. "Бог је био на нашој страни", поручује он и додаје да је најстрашније било пола сата пре затварања граница.

На лету је било око 120 држављана Србије, као и мањи број држављана Русије и Израела.

До сада су евакуисане две групе српских ходочасника и туриста авионима које је организовала Влада Србије. На првом лету налазило се око 120 путника, а на другом 40-ак грађана.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић обавестио је оне који желе да се евакуишу из Израела, да то могу да ураде и позвао грађане да се обрате амбасади Србије у Израелу и Министарству спољних послова.

Дачић је открио да се 11 српских држављана евакуисало авионима Црне Горе.

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић дан раније изјавио је да се још неколико десетина држављана Србије налази у јужном медитеранском граду Ашкелону који трпи најжешће ударе, као и да су ни који су живели у кибуцу у Појасу Газе, евакуисани на време.

За сада ће национални авио-превозник наставити да лети према редовном режиму, четири до пет пута недељно, најавили су из "Ер Србије".