Србија и Балкан

Вучић са адмиралом НАТО-а: Кфор да остане неутралан

Председник Србије је истакао да Србија подржава ангажовање Кфора у складу са Резолуцијом СБ УН 1244
Вучић са адмиралом НАТО-а: Кфор да остане неутралан© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић je током разговора са командантом команде здружених снага НАТО-а у Напуљу, адмиралом Стјуартом Манчом, изразио озбиљну забринутост због драстичног погоршања већ тешке ситуације српске заједнице на КиМ.

Вучић је рекао да Србија очекује од Кфора да задржи неутралну позицију и да проактивно делује у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.

Председник Србије је саопштио да је имао "добар и отворен разговор" са адмиралом Манчом, у коме су разменили мишљења о актуелној безбедносној ситуацији у регионима Западног Балкана и Блиског истока.

"Изразио сам озбиљну забринутост због драстичног погоршања већ тешке ситуације српске заједнице на КиМ и поновио да Србија подржава ангажовање Кфор у стриктном, потпуном и непристрасном спровођењу мандата на основу Резолуције СБ УН 1244, као и да очекујемо да Кфор задржи статусно неутралну позицију и да проактивно делује у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

image