Србија и Балкан

Вучевић с командантом НАТО Манчом: Србија неће угрожавати мир

Министар одбране разговарао је с адмиралом Алијансе о ситуацији на КиМ и положају Срба у јужној покрајини, те безбедносном изазовима у регионима Западног Балкана, Блиског истока, али и подршци Србије ангажовању Кфора у спровођењу мандата на основу Резолуције СБ УН 1244
Вучевић с командантом НАТО Манчом: Србија неће угрожавати мир© Министарство одбране Републике Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић пренео је команданту Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу адмиралу Стјуарту Манчу забринутост због догађаја и положаја српског народа на северу Косова и Метохије и исказао уверење да ће се наставити преговори о нормализацији односа.

Такође, нагласио је да је за српску страну ескалација насиља апсолутно неприхватљива и да је посвећена процесу дијалога, као једином начину за мирно решавање свих питања из политичког и техничког дијапазона.

Према речима министра Вучевића, Србија никад није повлачила потезе који би могли да угрозе мир или дестабилизују ситуацију на терену, нити ће то радити.

Додао је да је важно да Кфор има кључну улогу у обезбеђењу сигурности на Косову и Метохији и изнео очекивање да ће мисија непристрасно и у складу с додељеним мандатом утицати на спречавање будућих једностраних акција, које доводе до деградације безбедносно осетљиве ситуације.

С тим у вези је изразио уверење да ће Команда здружених снага НАТО-а у Напуљу предузети мере како би се спречиле приштинске акције и погоршање безбедносне ситуације у јужној српској покрајини.

Министар Вучевић се осврнуо и на континуирану кампању Приштине и појединих светских медија, која се претходних дана води против Војске Србије, њене бројности и активности, односно покрета и размештаја на територији наше државе, наводно усмерене према Косову и Метохији. Аргументовано је негирао такве наводе и указао да је Војска Србије спремна да све задатке изврши ефикасно, транспарентно, професионално и успешно у случају потребе.

"Србија ће учинити све да се у будућности не деси такав сценарио, дајући предност дијалогу и условима за очување мира", прецизирао је Вучевић.

Адмирал Манч је пак рекао да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану, те да прати ситуацију и предузима пажљиве кораке, при чему државе чланице шаљу додатне војнике, како би Кфор могао да непристрасно извршава задатке у складу с мандатом Уједињених нација, а ради очувања сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за становништво на Косову и Метохији.

Подвукао је да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, што је, по његовом мишљењу, једини начин за постизање трајног мира и стабилности за све заједнице.

image