Србија и Балкан

Брнабић: Делегација ЕУ обавештена о медијским законима, Скупштина неће бирати чланове РЕМ-а

Премијерка је навела да је променом закона Скупштина Србије и Аутономна покрајина Војводина више неће имати утицај на избор чланова РЕМ-а
Брнабић: Делегација ЕУ обавештена о медијским законима, Скупштина неће бирати чланове РЕМ-а© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Премијерка Ана Брнабић одбацила је данас тврдње да нико није видео и учествовао у писању нацрта медијских закона, додајући да су биле основане радне групе у којима су била сва медијска и новинарска удружења и да није постојао ниједан негативан став. Она је додала да се данас очекује њихово усвајање на влади, али, како каже, они не морају да буду усвојени уколико неко сматра да су они лоши.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара Н1, рекла да су са нацртима медијских закона били упознати и ОЕБС, и Делегација Европске уније у Србији, као и Савет за штампу, међутим, како каже, прочитала је у тим медијима како Европска федерација новинара каже да су "катастрофа и корак у лошем смеру".

Премијерка је поновила да су биле основане радне групе у којима су била сва медијска и новинарска удружења.

"Пред јавну расправу сам у присуству амбасадора ОЕБС-а Јана Братуа позвала сва медијска удружења, Делегацију ЕУ у Србији и Савет за штампу да кажем како ће изгледати та два закона која улазе у јавну расправу да се не бисмо свађали и како би конструктивно разговарали. После тога смо ишли у јавну расправу", рекла је она.

После тога, како је казала, одржан је још један састанак само са представницима Савета за штампу на којем се разговарало како да се направи оквир у коме ће по први пут у историји Србије, а у складу са медијском стратегијом, Савет за штампу ући у закон као саморегулаторно тело, чиме ће Србија постати једна од пет држава која то има у законима, те додала да није постојао ниједан негативан став о ова два медијска закона.

Навела је да променом закона Скупштина Србије и Аутономна покрајина Војводина више неће имати утицај на избор чланова РЕМ-а, а када је реч о захтеву да се иде на "ресет" РЕМ-а, указала је да то није по Уставу и да не може сад да се каже изабраним члановима да то више нису.

"Рекла сам да ми у власти у потпуности разумемо потребу за ресетом и да ћемо о томе разговарати у другој фази након усвајања закона. Надам се да ће данас неко да ми потврди да то што смо радили је добро, зато што су то причали на радним групама, ако ми не потврде, нема потребе да усвајамо закон", рекла је Брнабић.

Упитана да ли медијска стратегија предвиђа излазак државе из власништва медија, Брнабић је одговорила да медијска стратегија предвиђа завршетак процеса приватизације.

image