Србија и Балкан

Србија обележила Дан примирја у Првом светском рату

Празник грађанима честитали Вучић и Додик, венце положили министар Селаковић и чланови дипломатског кора
Србија обележила Дан примирја у Првом светском ратуNone © FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

У Србији и свету данас се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат.

На данашњи дан пре 104. године, у француском граду Компјењу, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11.00 потписано је примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Симбол Дана примирја у Србији је Наталијина рамонда – биљка вишеструке симоблике за српски народ. Ова заштићена врста позната је и као цвет феникс и говори о српском народу и искушењима кроз која је прошао у Великом рату.

Дан примирја се обележава у исто време у свим главним градовима држава победница, попут Уједињеног Краљевства, Француске, Италије, Русије, САД, Новог Зеланда и Белгије.

У до тада најкрвавијем сукобу који је свет видео, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва које је имала по попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.

Централну државну церемонију полагања венаца на спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, који је поручио да се победом у Великом рату српски народ сврстао у велике народе.

Празник честитали и Вучић, Вучевић, Додик

Председник Александар Вучић честитао је из Париза грађанима Србије празник - Дан примирја у Првом светском рату и поручио да јунаштво српског народа јесте за поштовање.

"Честитам празник народу, то је важан празник, јунаштво српског народа јесте за поштовање, које морамо да покажемо и много више и снажније на овакве дане као што је овај", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић упутио је данас, поводом Дана примирја, честитку припадницима Војске Србије.

"Свим припадницима Војске Србије честитам данашњи празник - Дан примирја у Великом рату, дан када је славна и непобедива српска војска, на бојном пољу витешки, испунила вековни сан о ослобођењу. Чувајмо завете предака и памтимо њихове жртве. Нека наше заставе победе високо вијоре, будимо поносни, јер мало је народа у свету са оваквом војском!", навео је Вучевић у честитки.

Честитку је упутио и новоизабрани председник Републике Српске Милорад Додик и истакао да српски народ треба да буде поносан на своје претке који су извојевали велику победу и исписали славне странице историје.

"Српски народ је увек тежио и борио се за слободу, поносно стајао на страни правде, слободе и антифашизма. Са поносом и посебним пијететом треба да чувамо успомену на све наше жртве, цивиле и ратнике, који су јуначки страдали од 1914. до 1918. године, а њихове храбре подвиге морамо да преносимо будућим генерацијама, као и да су мир и слобода једини прави пут ка бољој будућности", поручио је Додик.

Боцан-Харченко положио венце на Спомен-костурницу руским војницима

Полагањем венаца на Спомен-костурницу руским војницима страдалим у Првом светском рату, амбасада Руске Федерације у Београду обележила је Дан примирја.

Венце су током церемоније положили руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, представници Министарства одбране Србије, Града Београда, амбасаде Белорусије, као и борачких удружења.

Спомен костурница подигнута је како би се на одговарајући начин сахранили посмртни остаци руских војника - учесника Првог светског рата, који су ђивот изгубили на ратиштима на простору бивше Југославије.

Амбасадори Уједињеног Краљевтсва, Француске, Немачке, ЕУ празник обележили на гробљу Комонвелта

Амбасада Уједињеног Краљевства у Србији обележила је Дан Примирја полагањем венаца на гробљу Комонвелта, а церемонију је предводила амбасадорка те земље Шон Меклауд.

Овој церемонији присуствовали су и представници министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Града Београда, као и амбасадори Француске Пјер Кошар, Немачке Анке Конрад, шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, као и представници Амбасада САД и Аустрије.

Гробље Комонвелта, познато и као Британско војно гробље, налази се у склопу Новог гробља у Београду, а на њему су сахрањена 483 војника из земаља Комонвелта, од којих највише Британаца и Канађана настрадалих током Првог и Друог светског рата на територији бивше Југославије.

Амбасадор Србије у Аустрији посетио логор Маутхаузен

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић данас је, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положио венац на гробљу, једном од стратишта логора Маутхаузен, у Рајфердорфу, где је током Великог рата страдало више од 8.000 Срба.

Амбасадор је у Рајфердорфу посетио и нову капелу, која је први пут отворила врата за све који су дошли да се поклоне сенима страдалих Срба.

Родић је указао да је у Рајфердорфу страдало више од 8.000 Срба, који су тамо довођени већ од 1914. године, а наша је обавеза да их се сећамо.

"Ако хоћемо да их се сетимо, тако што ћемо по један минут ћутње дати свакоме од њих, биле би нам потребне две године и 172 дана. То говори колико је огромна била наша жртва у Великом рату, и која се поновила у Другом светском рату", нагласио је амбасадор.

Управо то све нас обавезује да бранимо слободу, да се спремамо да бранимо ту слободу, уколико неко буде намеравао да је угрози, додао је Родић.

Капела Српске православне цркве у Маутхаузену, саграђена је у знак сећања на војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

image