Писмо премијерке Брнабић у сусрет изборима: Шта је све Србија испунила од препорука ОДХР-а

У јавности су се појавиле дезинформације и премијера Србије зато је упутила саопштење у којем се наводи тачка по тачка испуњених захтева

Премијерка Србије Ана Брнабић доставила је саопштење у име Владе Србије у којем су побројане све препоруке  Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) које су испуњене у сусрет новим изборима.

У питању је, каже одговор на на дезинформације које су се појавиле у вези са степеном испуњења препорука, а како би се сваки грађанин уверио у посвећеност Владе Србије отвореном, фер и демократском изборном процесу.

Влада Републике Србије је континуирано и посвећено радила са ОДХИР-ом на имплементацији препорука из Завршног извештаја о парламентарним изборима 2020. године, Завршног извештаја о председничким изборима 2017. године и Завршног извештаја са ванредних парламентарних избора 2016. године, навела је Брнабић у писаној изјави достављеној Танјугу.

"Простом математиком можете сабрати да је ОДХИР оценио, и то недавно, односно прошле године, да је Србија испунила у потпуности 14 препорука, у великој мери спровела такође 14 препорука и делимично спровела 29 препорука из претходна 3 извештаја. У питању су заиста значајне цифре и помаци", нагласила је председница владе.

Ако се окренемо, како је казала, искључиво препорукама из Завршног извештаја о парламентарним изборима 2020. године, видећете да је ОДХИР оценио да је Србија у потпуности, углавном или делимично спровела 23 од 29 препорука, што јесте 79 одсто укупног броја препорука.

Важно је, због потпуног и тачног информисања грађана Републике Србије, као и партнера из међународне заједнице, такође нагласити да постоје препоруке ОДХИР, а које се понављају из извештаја у извештај, које смо били спремни да применимо, али нисмо, зато што се опозиција не слаже са тим препорукама.

На пример, пред прошле изборе 2022. године, Влада је била спремна да примени препоруку број 17 (у извештају из 2020. године), која каже да би поступак подношења и проглашења изборних листа био свеобухватнији уколико би се размотрило укидање ограничења према којем бирач може да подржи само једну изборну листу.

Наиме, влада је, кроз предлоге нових Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима предложила Народној скупштини решење према којем би сваки бирач могао да својим потписом подржи кандидовање више изборних листа. Међутим, опозициони народни посланик је поднео амандмане на ове предлоге закона, које је парламентарна већина у Народној скупштини усвојила у складу са оштрим захтевом опозиције, и којима је у нове законе враћено решење да бирач може да подржи кандидовање ипак само једне изборне листе, чиме ова препорука из Извештаја из 2020. није испуњена и због чега је поновљена и у Извештају из 2022. године под редним бројем 14.

Опозиција спрема нове протесте након избора

Према њеним речима, коначно, и из неоснованих оптужби које смо имали прилике да чујемо претходних дана, очигледно је да ни одређени представници опозиције у Србији, а ни медији који их подржавају, не маре за извештаје ОДХИР-а или степен имплементације препорука, већ желе да створе перцепцију домаће и стране јавности да у Србији не постоји адекватан правни оквир за слободне, фер и демократске изборе.

"Њихова жеља је да се Србија држи у перманентној нестабилности и хаосу и зато сада користе ОДХИР у циљу припрема за протесте, које већ сада планирају да започну након следећих избора, а у покушају даље дестабилизације земље уколико грађани, поново, и у овом изборном циклусу као и у многим претходним, за њих не буду желели да гласају", тврди Брнабић.

Влада Републике Србије ће наставити да посвећено ради са партнерима из ЕУ, ОЕБС/ОДХИР, као и свим другим релевантним партнерима на континуираном унапређењу изборних услова у Републици Србији, али и шире, на јачању институција и владавини права зато што верујемо у нашу земљу и њене људе.

Влада Републике Србије, како је навела Брнабић, блиско сарађује са ОДХИР од 2019. године. Након избора одржаних прошле године, по формирању нове Владе Србије, 2022. године формирана је нова Радна група која је наставила рад са ОДХИР на даљој имплементацији њихових препорука.

Колико је препорука имплементирано од стране Владе Србије није ствар произвољног тумачења, нити предмет интерпретације изјава политичара, аналитичара и посматрача.

"Довољно је да одете на сајт ОДХИР и погледате последњи извештај о председничким и ванредним парламентарним изборима од 3. априла 2022. Тај извештај није писала Влада Србије, није га писао Александар Вучић, нити Ана Брнабић, већ сам ОДХИР", истакла је премијерка.

У том извештају, указала је, сасвим јасно пише да ОДХИР испуњење претходних препорука од стране Републике Србије оцењује на следећи начин:
Препоруке 1, 8, 11, 14, 15 и 20 из коначног извештаја са ванредних парламентарних избора 2016. године, препоруке 10, 12 и 19 из коначног извештаја о председничким изборима 2017. године и препоруке 2, 9, 12, 26 и 27 из завршног извештаја о парламентарним изборима 2020. године су у потпуности спроведене.

Истакла је и да препоруке 3, 7, 22 и 25 из завршног извештаја са ванредних парламентарних избора 2016. године, препоруке 1, 8 и 9 из завршног извештаја са председничких избора 2017. и препоруке 1, 8, 11, 13 16, 19 и 29 из завршног извештаја о парламентарним изборима 2020. године углавном су спроведене.

Како је нагласила, препоруке 2, 4, 5, 9, 10, 16, 17, 18, 19, 21, 23 и 24 из завршног извештаја са ванредних парламентарних избора 2016. године, препоруке 3, 7, 11, 13, 16 и 20 из завршног извештаја са председничких избора 2017. године и препоруке 3, 5, 6, 14, 18, 20, 22, 23, 24, 25 и 28 из завршног извештаја са парламентарних избора 2020. године, делимично су спроведене.