Србија и Балкан

Фон дер Лајен: Србија и тзв. Косово да се врате за преговарачки сто

У Тирану је допутовала председница Европске комисије поводом Самита Берлинског процеса који ће бити одржан сутра
Фон дер Лајен: Србија и тзв. Косово да се врате за преговарачки сто© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас у Тирани да Београд и Приштина треба да се врате за преговарачки сто и оценила да је споразум из Охрида "основа за помирење кроз дијалог уз посредство ЕУ".

Она је на заједничкој конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом уочи Самита Берлинског процеса који ће сутра бити одржан у Тирани изразила очекивање да ће тзв. Косово и Србија бити део ЕУ, преноси "Јуроњуз Албанија".

"Охридски споразум је основа, темељ за помирење кроз дијалог који помаже ЕУ. Веома је важно да се Косово и Србија врате за сто ради нормализације односа. Право место за њих је дијалог, јер је то прави пут за будућност у којој ће Косово и Србија бити део Европске уније", рекла је она.

Председник Албаније тражи казне због Бањске

Председник Албаније Бајрам Бегај је поручио да Тирана сматра да одговорни за догађаје у Бањској 24. септембра треба да буду кажњени.

Осврћући се на безбедносну ситуацију кроз коју пролазе Европа и Западни Балкан, Бегај је рекао Фон дер Лајен да "Албанија наставља да корача ка ЕУ" и да је усаглашена са спољном политиком Брисела.

Бегај је, такође, поздравио позиције ЕУ по питању стабилизације и мира у региону. 

image