Већ почетком септембра почиње припрема једне од омиљених намирница која се конзумира током зимског периода, пијаце су препуне паприка, а РТ Балкан је истраживао да ли је исплативије правити ајвар или га, пак, купити.
Што се маркета тиче, избор је веома разноврстан, па се тако ова зимница у теглама од 300 или 350 грама већ може наћи за 180 динара, док се веће тегле од 550 грама крећу од 600 до 1.000 динара.
Ајваре у теглама од 720 грама појединих произвођача у неким маркетима можете наћи за 350-570 динара.
Што се тиче понуда на друштвеним мрежама, и оне су бројне, а за домаћи ајвар из појединих домаћинстава, ако се одлучите за ову опцију, мораћете да издвојите од 950 до 1.350 динара.
Цена готовог ајвара на пијацама је око 1.250 динара.
Ако ипак мислите да вам се више исплати да правите ајвар, како је за РТ Балкан рекла пензионерка Милица Н., рачунајте да ћете га правити цео дан и да уопште није јефтино направити га.
"Прво рачунајте да ће вам прављење ајвара одузети доста времена, око два до три килограма паприка вам треба само за једну теглу, 40 година сам правила ајвар, а сада када је оволика понуда у маркетима, више то не практикујем", рекла је она.
Како је додала, у маркету може сада да се нађе ајвар "истог укуса као домаћи".
Цене паприка на пијацама су шаренолике, као и у маркетима, тако да се могу наћи по ценама од 200 до 350 динара на Бајлонијевој пијаци.
Поред паприка требаће вам и тегле, со и уље које кошта око 140 динара по литру.
"Правим са мамом ајвар сваке године, сада смо направиле 15 тегли, некада само куповале по 100 килограма паприка, плус смо стављале сву осталу зимницу, јер волим да ми деца једу домаће. Сада смо све свеле на минимум, јер ти треба мањи кредит ако хоћеш да направиш велику зимницу", каже Јована из Смедерева за РТ Балкан.
Пензинерка Слађана Ј. из Лесковца каже да је плаћала у том граду крајем августа 130 динара килограм паприка.
"И да јесте и да није јефтиније, знаш да си ти правио и да је домаће", закључује она.