Србија и Балкан

Договорено на састанку: Спорни ставови бришу се из предлога Закона о електронским медијима

Из финалне верзије документа ће бити обрисани спорни ставови у члану 122 Нацрта Закона о електронским медијима
Договорено на састанку: Спорни ставови бришу се из предлога Закона о електронским медијимаwww.globallookpress.com © Jenny Norquist

Спорни ставови у члану 122 Нацрта Закона о електронским медијима, према којима је било предвиђено да ће РЕМ одређивати цену, коју ће кабловски оператори плаћати за редистрибуцију програма националних телевизија, биће обрисани из финалне верзије документа.

Тако је барем договорено данас на састанку који је иницирала Мисија ОЕБС са представницима Министарства информисања и новинарских и медијских удружења, сазнаје Н1.

Други накнадно додати став у члану 112 према којем је требало да се на прва два места налазе програми јавних сервиса, а потом националне телевизије Пинк, Хепи, Б92 и Прва такође је измењен на захтев медијских удружења. Утврђено је, како сазнаје Н1 на састанку, да ће оператори на каналу 0 имати сервисне информације, на броју 1 јавни сервис, а да је после распоред на избору оператора.

Састанак је и даље у току, а расправа о предлогу Закона о јавним информисању је завршена, а и даље се разговара о нацрту Закона о електронским медијима.

Подсетимо, након завршене јавне расправе о медијским законима и тик пред њихово усвајање власт је додала одредбе у члан 122 по којима су сви кабловски оператори обавезни да у својој понуди имају поред јавног сервиса и програме приватних телевизија са националним фреквенцијама и да им плаћају по цени коју ће одређивати РЕМ, без могућности да их укину.

Такође, у изменама Закона који су додате преко ноћи и мимо знања чланова Радне групе био је предвиђен и обавезан распоред који подразумева да прва два места морају бити резервисана за канале јавног сервиса, а да на наредним позицијама морају бити националне телевизије Пинк, Прва, Б92 и Хепи.

Ове измене унете су без знања чланове Радне групе која је радила на законима, а након што су испливале у јавност представници новинарских и медијских удружења су изразили незадовољство.

Усвајање закона је одложено, јер је Мисија ОЕБС у Србији позвала владу на додатне консултације.

Влада Србије: Постигнут значајан напредак

Из Владе Србије су саопштили да је данашњи састанак о нацртима медијских закона, обележио значајан напредак у усаглашавању ставова о Закону о јавном информисању и медијима и Закону о електронским медијима.

Они су навели да су током састанка, чији је домаћин био амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, а уз учешће премијерке Ане Брнабић, амбасадора Европске уније у Србији Емануела Жиофреа, амбасадорке Краљевине Норвешке Кристине Мелосом, представника УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а, Савета за штампу, Асоцијације онлајн медија, Удружење РАБ Србија, СИНОС-а, и Локал преса, учесници темељно размотрили све чланове оба нацрта закона.

"Кроз конструктиван дијалог, постигнут је висок степен сагласности о текстовима нацрта закона, док су спорна питања која су постојала - разјашњена", истиче се у саопштењу.

Додаје се да су се сви учесници састанка сложили да текстови нацрта закона финално усаглашени на данашњем састанку представљају корак у правом смеру ка уређењу медијске сцене у Републици Србији.

"Процес разматрања спроведен је на инклузиван начин, уз разумевање међу свим странама, што је резултирало сагласјем свих учесника састанка. Ово представља значајан искорак у односу на постојећу законску регулативу. Уз одређене резерве појединих медијских и новинарских удружења, према појединим предложеним решењима, договорено је да се оба нацрта закона проследе на усвајања на наредној седници Владе Србије", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће нови закони даље учврстити темеље за унапређење медијске сцене, уз јачање улоге медија као чувара демократских вредности у друштву.

На састанку је истакнут значај проналажења начина за одржавање дијалога између синдиката, медија и медијских и новинарских удружења, што је означено као један од основних циљева за наредни период.

image