Србија и Балкан

Шведска чека захтев Црне Горе за екстрадицију копача тунела српског држављанина

В. Е. је ухапшен и задржан у шведском притвору на основу црвене потернице Интерпола Подгорица а терети се за преступ "тешка крађа"
Шведска чека захтев Црне Горе за екстрадицију копача тунела српског држављанина© FOTO TANJUG/ MUP CRNE GORE/ SAŠA MATIĆ/ nr

Држављанину Србије В. Е., осумњиченом за копање тунела испод Вишег суда у Подгорици, шведско тужилаштво одредило је притвор и чека захтев Црне Горе за изручење.

"В. Е. је сада одређен притвор и чекамо захтев Црне Горе за екстрадицију. Кривично дело које се помиње у црвеној потерници је 'тешка крађа', али претпостављамо да ћемо више детаља о томе добити у захтеву Црне Горе за екстрадицију", саопштено је из шведског тужилаштва за портал РТЦГ.

Навели су да Министарство правде у Шведској брине о прикупљању захтева за екстрадицију и да ће с тим у вези комуницирати са црногорском страном.

"Не поседујемо више детаља о томе како је ухапшен, али сада је задржан у притвору док чекамо захтев за екстрадицију", наводи се у одговору тужилаштва.

Како је раније речено из Министарства правде Шведске, В. Е. може да се не сагласи са екстрадицијом, а у том случају коначну одлуку ће донети Врховни суд и влада те земље.

"Дакле, пре него што влада донесе одлуку о захтеву за екстрадицију, мора се тражити мишљење од Канцеларије главног тужиоца. Ако лице чије је изручење затражено не пристане на изручење, Тужилаштво предаје предмет и своје мишљење Врховном суду који испитује да ли постоје сметње за екстрадицију по Закону о екстрадицији. Врховни суд затим предмет предаје Влади на коначну одлуку о екстрадицији", навели су из шведског ресора правде за портал РТЦГ.

В. Е. је ухапшен у петак, 13. октобра, на основу међународне потернице Интерпола Подгорица на аеродрому, на изласку из земље.

На потерници су и даље осумњичени за копање тунела испод Вишег суда у Подгорици: В. М., М. М. и Д. Ј., такође држављани Србије.

image