Застрашивање Србије резолуцијом: Какве су реалне последице документа Европског парламента?

Европски посланици усвојили су резолуцију којом је Србији запрећено мерама ако се докаже да је умешана у догађаје у Бањској или ако одбије да учествује у истрази тог догађаја

Иако је названа као резолуција о дијалогу Београда и Приштине, нова резолуција коју су посланици Европског парламента данас усвојили ослања се на дешавања у селу Бањска 24. септембра, када су страдали један приштински полицајац и тројица Срба.

У документу се позивају виши органи Европске уније да усвоје мере против Србије, ако се докаже да је Београд био умешан у споменута дешавања или ако не буде хтео да учествује у истрази самог догађаја. Пошто истрагу спроводи Приштина, тражи се да Србија испоручи Милана Радоичића.

Ова резолуција, као и све друге резолуције Европског парламента, нема обавезујући значај, али какву би штету могла да донесе Србији?

Више психолошки, него стварни притисак на Србију

Саговорници РТ Балкана сагласни су да документу не би требало давати превелики значај, те да ће она бити искоришћена пре свега у политичке и пропагандне сврхе.

Како кажу, циљ јој је да буде још један инструмент против Србије у случају Бањске, али ће утицати на преговоре са Приштином тако што ће Србија бити стављена у дефанзивни положај.

Дипломата Зоран Миливојевић напомиње да ниједна резолуција Европског парламента последњих година није била повољна за Србију, те да смо на то већ навикли.

У изјави за РТ Балкан Миливојевић истиче да је јасно да већину у Европском парламенту чине они који су на страни Приштине, а одређен утицај су имали и проалбански представници, на челу са Виолом фон Камон.

"Резолуција показује каква је политичка клима, како размишља већина, што није ништа ново ни чудно, јер је већина у Европској унији признала косовску независност и подржава ту причу", указује Миливојевић.

Наш саговорник напомиње да су све резолуције Европског парламента биле оштрије према Србији него институције ЕУ, пре свега Савет ЕУ.

"Резолуција подржава приштинску страну у покушају да се Србија поводом Бањске дискредитује и да се наметне став према ЕУ који би ишао у прилог Приштини", каже Миливојевић.

Ова резолуција је више средство за притисак са психолошким, медијским и пропагандним ефектом, каже политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Како каже, документ ће прозападна опозиција у Србији дочекати као врсту потврде њихових ставова против актуелне власти.

"Са друге стране, власт ће резолуцију искористити као потврду тезе да је сви нападају, док се она бори за Србију", каже Вукадиновић.

На крају, не очекује да ће документ имати непосредан ефекат по Србију.

"Резолуција би само посредно и средњорочно могла да има последице", закључује Вукадиновић.