Куртију сметају Чича Дража и што "Београд сме": Србија живи у прошлости, није завршила са ратовима

Према речима премијера привремених приштинских институција, Србија је "у бронзи овековечила синоним бројних страдања и проливања крви хиљада људи"

Да то што "Београд сме" готово по правилу смета званичној Приштини, види се из најновијег писма председника владе тзв. Косова Аљбина Куртија, коме је овог пута трн у оку некадашњи вођа четничког покрета, Драгољуб Дража Михаиловић.

Премијеру привремених приштинских институција Куртију засметало је недавно отварање музеја и откривање споменика команданту Југословенске војске у отаџбини на месту његове породичне куће у Брегалничкој улици у Београду.

"Иза билборда који су носили поруку 'Београд сме' у главном граду Србије је свечано откривена статуа бившег вође четничког покрета током Другог светског рата Драгољуба Михаиловића. Србија је овековечила у бронзи синоним бројних страдања и проливања крви хиљада људи. Иницијатор је удружење које позива на хуманитарне и еколошке активности. Противљење разних активистичких организација било је узалудно", написао је Курти. 

Он је додао да је спорна и "Брегалничка", назив под којим је Србија водила "битку за територијално проширење" током Другог балканског рата против Бугарске (1912-1913), на обалама реке Брегалнице у Северној Македонији.

"Дакле, овековечити рат у земљи која је сада чланица НАТО-а (Северна Македонија), против земље која је сада чланица НАТО-а у ЕУ (Бугарска). Кажу да музеји служе за заштиту прошлости. Али једно је заклон од прошлости, а друго је величање зла. Још више када се сећањима алудира на жељено понављање", додао је Курти.

Он је подсетио да је Врховни суд у Београду 14. маја 2015. године на 39 страница рехабилитовао "Чича Дражу", а да су у последњих неколико година Александар Вучић и Александар Вулин демантовали масакр у Рачку.

"Данашња Србија живи у прошлости јер сматра да њени ратови нису завршени, нити Балкански ратови с почетка прошлог века, ни светски ратови средином XX века, нити онај на 'Косову' 1998-1999. Терористички напад на Бањску 24. септембра ове године само је још једна битка тих недовршених ратова из угла званичног Београда", поручио Курти.