Србија и Балкан

Петронијевић: Изручење Радоичића Приштини нереално; Мера против Београда вероватно неће бити

Резолуција Европског парламента о догађајима у Бањској први је уравнотежени документ који се односи на Београд и Приштину након дужег времена, оценио је адвокат
Петронијевић: Изручење Радоичића Приштини нереално; Мера против Београда вероватно неће бити© A.K./ATAImages

Многи захтеви Приштине су нереални, укључујући и захтев за изручењем Милана Радоичића, оценио је адвокат Горан Петронијевић.

"Ми знамо какав је статус самопроглашеног Косова, да је то уставноправно и међународноправно саставни део Србије и даље, јер то није међународно призната држава. Било какво изручење у том правцу не долази у обзир", рекао је Петронијевић за "Косово онлајн".

Говорећи о резолуцији Европског парламента, којом је Србији запрећено мерама, ако се докаже да је умешана у догађаје у Бањској или ако одбије да учествује у истрази тог догађаја, Петронијевић каже за "Косово онлајн" да она делује "уравнотежено".

"Резолуција делује уравнотежено после дужег времена. Приштина није навикла на уравнотеженост, она је огрезла у својој размажености жртве и очекују да све што се догоди и каже буде изразито антисрпски", каже адвокат, и додаје да се "у овој ситуацији то није догодило", те да зато Приштина негодује.

Приштина се позива да испита претходне нападе на Србе

У резолуцији се и Приштина обавезује да испита и савесно спроведе истрагу о свим инцидентима и приведе правди све оне изгреднике који су починили многе инциденте и нападе на Србе, као што је напад на Божић, односно на Бадње вече, истиче адвокат.

"Кажу, испитати шта се догодило у Бањској, али испитати и све остале инциденте и нападе на Србе, што би другим речима требало да значи да су ти претходни инциденти управо и довели до оваквог неког стања, односно овог једног акта који се догодио у Бањској", нагласио је Петронијевић.

Како наводи, Европски парламент тражи да истрага инцидента у Бањској иде до краја, што је, каже, и наш став.

"Нажалост, колико смо до сада могли да видимо, сарадња са приштинским органима у том правцу није добра и они очигледно схватају да је то њихова привилегија", каже Петронијевић и додаје да би Приштина требало да подели податке са Србијом, што не ради.

Оцењује да ова резолуција за циљ има "да припреми атмосферу за деескалацију и да се Београд и Приштина, како они кажу, врате дијалогу", додавши да је то "став Београда од првог тренутка."

Хоће ли бити санкција за Београд?

Истиче, међутим, да резолуције Европског парламента немају обавезујући, већ препоручујући карактер, али да "не треба никако занемаривати њихову садржину.

"Садржај резолуције који се односи на евентуалну претњу Србији или Београду на некакву најаву увођења санкција, то је јако дуг и много сложенији процес него што се то на први поглед може видети", наводи Петронијевић.

Додаје да сматра да резолуција за сада има једну врсту помирљивог тона.

"Не треба схватити озбиљно помињање некаквих мера које би се могле применити у односу на Србију, јер до њих готово сам сигуран неће доћи", закључује Петронијевић.

image