Србија и Балкан

Породице убијених у "Рибникару" траже да К.К. одговара за свако убијено дете, а родитељи да плате

У питању је парнични поступак који се води по захтеву родитеља убијене деце, док је такође покренут други поступак у којем је Више јавно тужилаштво у Београду подигло оптужницу
Породице убијених у "Рибникару" траже да К.К. одговара за свако убијено дете, а родитељи да плате© R.R./ATAImages

Адвокат Огњен Божовић, пуномоћник породице страдалих у Основној школи "Владислав Рибникар", изјавио је данас да је парнични поступак једини поступак у ком малолетни К.К. може да одговара за масакр који је починио 3. маја у тој школи.

"Ово је једини поступак где ми процесно правно гледано можемо малолетног К.К. да окривимо и учинимо одговорним за оно што је починио 3. маја. Надамо се да ћемо успети да докажемо да је он у моменту извршења кривичног дела био способан за расуђивање и самим тим одговоран за штету" истакао је Божовић новинарима испред Вишег суда у Београду.

У парничном поступку тужени су К.К., његови мајка и отац и школа.

Како је казао Божовић, парнични поступак за накнаду нематеријалне штете је данас почео, а судија је донела одређене процесне одлуке и концетрисала доказну грађу, а главна расправа почиње у децембру.

"Чињеница је да ни малолетни К.К. ни његови родитељи, ни школа не прихватају одговорност за оно што се десило 3. маја услед чега нас чека дуг поступак и екстензивни доказни поступак који ће утицати на дужину трајања поступка и вероватно продубити патњу родитеља, браће и сестара преминулих", навео је Божовић.

Божовић је истакао да је исправна одлука судије да не прекида парнични поступак, из разлога што је грађанско-правна одговорност шира од кривичне и што се ова тужба не заснива само на кривици родитеља за изазивање опште опасности већ и за објективну одговорност, васпитање малолетника, рђаве навике и слично.

Са друге стране Марија Ивеља, пуномоћница тужене породице Кецмановић је навела да је проблематично што су оштећени истакли имовинско-правни захтев у кривичном поступку у износу од 100.000 евра за свако преминуло лице, а у парничном су истакли такође исти имовинско - правни захтев.

Она је оценила да је тај износ несвакидашњи у нашој судској пракси, као и да су пуномоћници тужених доставили оријентациони преглед накнада, а у коме се наводи да је Врховни суд углавном за преминуло лице, члана породице, одређивао накнаду у Србији од око 10.000 евра.

"Било би необично да суд не прекине овај поступак до окончања кривичног поступка, јер уколико се тамо тако одреди да се имовинско- правни захтев исплати у износу од 100.000 евра и овде је истакнут исти такав захтев, што су заиста велике цифре", рекла је Ивеља и оценила да су оба захтева превисоко опредељена.

Поред парничног поступка води се и кривични поступак против оца и мајке малолетног К.К. с обзиром на то да је он због година кривично неодговоран, те је Више јавно тужилаштво у Београду предало суду на потврђивање оптужницу против њих.

image