Отворена нова главна железничка станица у Београду: Пет перона, осам колосека и ресторани (ВИДЕО)

Након скоро пола века, Београд је добио нову главну железничку станицу која је сасвим модернизована

Нова зграда железничке станице Београд Центар у Прокопу, која се простире на више од 6.000 квадратних метара, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Здање се простире на 5.600 метара квадратних и задовољава највише стандарде у путничком железничком саобраћају.

"Претходници су имали друге интересе и друге снове. Док ви сањате шта ћете да урадите за људе, они су размишљали углавном шта ће да ураде за себе. Али нећу данас ништа лоше да говорим о било коме, просто није ни тренутак, ни време", рекао је Вучић обилазећи нову станицу.

Желим да честитам Београђанима дан ослобођења града од фашизма, то је велики дан, поручио је председник.

"Данас, 20. октобра, отварамо зграду у част Београда, слободе Београда и у част нашег слободарског града", навео је Вучић и истакао да се отвара 6.250 квадрата станичне зграде, за коју, како каже, стварно мисли да је на понос сваког грађанина наше земље.

Председник је истакао да ће Београд и Србија бити потпуно другачији када буде 2028. године отворена прва линија метроа.

"Додатна паркинг места ће бити потребна, поред гараже... јер ће ту и Телеком, Дунав осигурање и сви други овде имати зграде. Ово постаје нови центар града, сви ће хтети да буду ту, јер ће све бити на једном месту", рекао је Вучић и честитао свима који су учествовали у пројекту нове станичне зграде.

Председник Републике Српске Милорад Додик је поручио да се вечерас ради о великој победи и навео да су људи из РС поносни на све што се уради у нашој земљи.

"Поносни смо на ново лице Србије које је обезбедио председник Вучић са својим тимом. Оне Србије која је по вољи и жељи свог народа", казао је Додик.

Како је додао, многи су председници Републике Српске били у Београду, али нису имали подршку као што је Вучић даје Бањалуци.

"До сада сам само имао тапшање по рамену, а када се ради о Вучићу ту се нађе и који милион за нас... Живела Србија и српски народ", поручио је Додик.

Ненад Станисављевић, испред Инфраструктуре "Железнице Србије рекао је да су радови почели августа 2022. године, што значи да је нови објекат у Прокопу изграђен за нешто мање од 15 месеци, након што овај посао није био завршен у претходних скоро пола века.

Инфраструктура железнице Србије ће, како је навео, у наредном периоду изградити први и други колосек у Београд Центру, сваки дужине од по 500 метара, али овај посао није део пројекта изградње нове станичне зграде у Прокопу, нити је на било који начин утицао на извођење радова на изградњи станичне зграде или функционисање саобраћаја у станици.

"У самој станици изграђено је и 14 локала, површине 811 квадратних метара, различите комерцијалне намене - малопродаја, ресторан, рент а кар, пекара, кафетерија, новинарница, мењачница, а своје просторије у објекту имаће и МУП Србије, Туристичка организација Београда и амбуланта. У станици Београд Центар на коти 105 претходно је изграђена, проширена и промењена бетонска конструкција површине од скоро 50.000 квадратних метара. Вредност радова износила је око 1,4 милијарди динара. Ти радови трајали су од маја 2020. до августа 2022. године", рекао је Станисављевић.

Истакао је да у наредном периоду предстоји и изградња приступне друмске саобраћајнице која треба да повеже ауто пут и станицу Београд Центар, а у току је тендерска процедура за израду пројекта.

Вршилац дужности генералног директора Србија воза Иван Булајић рекао је данас да ће отварањем једног велелепног објекта какав је железничка станица Београд центар путници добити једно ново корисничко искуство, јер је станица опремљена многим погодностима које ће олакшавати путовања.

"Можда најважније за путнике је новитет у области безбедности, јер је овај објект опремљен изузетно великим бројем камера за видео-надзор, постоје баријере и на пероне не може да се уђе без карте. Постоји полицијска станица и амбуланта која ће бити на услузи нашим путницима", рекао је Булајић за Танјуг.

Булајић је рекао да се редовно спроводе истраживање корисничког искуства и оно је до сада показивало да је домен станица био бодован нешто слабије од услуге које се пружају у возовима.

"Ја сам сигуран да ће отварањем ове станице сада и тај скор да се подигне и да се доведе у раван који ми очекујемо", истакао је Булајић.

Он је додао да се радови на завршетку пруге до мађарске границе спроводе врло интензивно и да постоје најаве да ће бити завршена пре рока, а да ускоро треба да почне модернизација пруге између Београда и Ниша.