Лајчак након састанка са Куртијем: ЗСО формирати без одлагања; Курти: Потребан нови приступ

Западне дипломате после посете Приштини одлазе у Београд

Европски изасланик Мирослав Лајчак је након данашњег састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Приштини изјавио да тзв. Косово треба да почне са успостављањем Заједнице општина са српском већином.

Лајчак је истакао да Курти има одговорност да напредује у нормализација односа уколико самопроглашено Косово жели да напредује на европском путу, преноси "Косово онлајн".

"Сада морамо да истакнемо потребу да се без одлагања крене у оснивање ЗСО. Без овога неће бити напретка Косова на европском путу. Ценимо Куртијеву спремност да брзо настави наше разговоре. Настављамо за Београд где ћемо се састати са председником Вучићем", рекао је Лајчак.

Лајчак је и додао да су представници велике петорке пажљиво саслушали "Куртијеве ставове и његову забринутост у вези са безбедносном ситуацијом на северу Косова".

Како је рекао, напад наоружаних појединаца на тзв. Косовску полицију је јасна ескалација.

"Изразили смо саучешће премијеру Куртију и оштро осудили напад 24. септембра. Јасно смо ставили до знања да сви нападачи морају бити приведени правди и очекујемо пуну сарадњу Србије и конкретну посвећеност у том правцу. Догађаји од 24. септембра јасно су показали да су деескалација и нормализација хитније него икада. Било какво условљавање или одлагање је неприхватљиво и очекујемо да Косово и Србија испуне обавезе из дијалога", рекао је Лајчак.

Лајчак је навео и да Курти има одговорност да унапреди такве односе и да ли ће  напредовати ка ЕУ.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је изасланицима ЕУ, САД, Немачке, Италије и Француске захвалио на представљеном плану и рекао да је "неопходна квалитетна рефлексија и нови приступ" дијалогу са Београдом, преноси портал "Репортери".

"Разговори се морају интензивно наставити", навео је Курти.

На састанку се, додаје се у саопштењу, разговарало о нормализацији односа Београда и Приштине, односно о примени Охридског и Бриселског споразума, преноси Коха.

Курти је, такође, рекао и да је безбедност приоритет и "хитно питање" за Приштину, након дешавања у Бањској 24. септембра и оценио да је неопходно "казнити одговорне како се такви догађаји не би поновили".