Србија и Балкан

Насиље у шетњи за "Србију против насиља": Народни посланик вандализовао РЕМ

Како кажу у РЕМ-у, упркос претњама и притисцима, остају посвећен неговању разноликог, независног и професионалног медијског простора у Србији, у складу са демократским принципима
Насиље у шетњи за "Србију против насиља": Народни посланик вандализовао РЕМ© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) осудило је вандалски акт народног посланика Радомира Лазовића током протеста "Србија против насиља".

РЕМ најоштрије осуђује овакво понашање појединаца и позива политичке и друге организације, а пре свих, њихове политичке менторе да се дистанцирају и осуде неприхватљиве поступке, а надлежне органе Републике Србије да предузму законом предвиђене мере, наводи се у саопштењу Савета Регулаторног тела за електронске медије и подсећа да се тај догађај одиграо током јучерашњег протеста "Србија против насиља".

"Иако поштујемо основно право на мирно окупљање и слободу изражавања, уништавање јавне имовине представља претњу запосленима у РЕМ, кршење закона и неприхватљиво је у демократском друштву. Фарбање табле на улазу у седиште РЕМ-а бојом, која симболично представља једног од пружалаца медијских услуга, требало је јавности да пружи неку поруку", наведено је у саопштењу РЕМ-а, преноси Танјуг.

Каква год да је порука планирана да се пренесе јавности, РЕМ наглашава да ради свој посао независно и непристрасно, без спољног утицаја или контроле, придржавајући се принципа слободе и плурализма медија у складу са највишим европским стандардима.

Регулаторно тело за електронске медије сматра да је очигледно да је један учесник протеста "Србија против насиља" доживео своју "деструктивну апотеозу и ликовном експресијом на туђој имовини изложио најширој јавности одлике својих уверења".

"Као у театру апсурда, овај неодговоран чин обесмишљава покушаје који се протестима желе постићи, јер укупна логичка конструкција говори у прилог ирационалности и нелогичност оваквог поступка. У случају театра оваква конструкција доводи до позоришта тишине. У овом случају доводи до апсурда, пред којим се остаје нем и запитан", указују из РЕМ-а.

"Стога смо уверени да насилништво и уништавање имовине не могу бити прихватљив критеријум за понашање ниједног лица, политичке групације или друштвене групе", наглашавају они.

Како кажу, упркос претњама и притисцима, РЕМ у свом раду остаје посвећен неговању разноликог, независног и професионалног медијског простора у Србији, у складу са демократским принципима, европском и домаћом регулативом.

image