Србија и Балкан

Билчик потврдио: Отимање српског земљишта на КиМ "оптерећује дијалог"

Известилац Европског парламента за Србију упозорио је да се приштинске власти не обазиру на примедбе ЕУ, амбасаде САД и ОЕБС-а у вези с насилним одузимањем имовине Србима у у Лепосавићу и Зубином Потоку
Билчик потврдио: Отимање српског земљишта на КиМ "оптерећује дијалог"© Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Постоје озбиљне, фундаменталне сумње када је реч о експропријацији земљишта на северу Косова, због чега су све релевантне међународне институције посветиле овом питању, рекао је за "Косово онлајн" известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Влада тзв. Косова недавно је одбацила све примедбе ЕУ, амбасаде САД у Приштини и ОЕБС-а у вези са експропријацијом имања Србима у Лепосавићу и Зубином Потоку које се већ месецима спроводи, јер је, како тврде тамошњи органи, "све урађено у складу са законом".

Билчик је навео да је владавина закона круцијална, као и да отворено питање експропријације земљишта на северу Косова оптерећује дијалог.

"Свима на Западном Балкану говоримо да се ослањају на владавину права уколико желе да напредују у европским интеграцијама. Све промене у власништву земљишта и експропријацији морају бити у складу с владавином закона. То јесте део проблема и показује колико је тешко ићи у дијалогу. Потешкоће настају и из става Приштине према бројним питањима, споменуо сам Заједницу српских општина, а ово је још само једно питање које је отворено", поручио је Билчик.

Такође, нагласио је да су у овом тренутку, политички гледано, главна брига и фокус на догађајима из Бањске од 24. септембра.

"Има још доста питања и проблема, али за танго је потребно двоје . Све стране морају да испоруче оно што се од њих очекује и ово је питање које остаје на столу као отворено када је реч о владавини закона и испуњавању обавеза Приштине", закључио је Билчик.

image