Србија и Балкан

Чека се СНП и Спајићев експозе: Избор нове владе Црне Горе почетком наредне недеље

До померања седнице дошло је из техничких разлога, а сем тога "мандатару Милојку Спајићу потребно је још времена како би написао експозе", пишу подгорички медији
Чека се СНП и Спајићев експозе: Избор нове владе Црне Горе почетком наредне недеље© CC BY-SA 2.0 / Sergei Petrov

Седница Скупштине Црне Горе на којој би требало да буду изабрани најпре председник Скупштине а затим да се гласа и о новој, 44. влади Црне Горе, која је најављивана за 26. октобар, биће одржана највероватније почетком наредне недеље. До померања седнице дошло је, преноси "Борба", из техничких разлога, чека се још увек предлог кандидата Социјалистичке народне партије за министре у влади, а сем тога "мандатару Милојку Спајићу потребно је још времена да би написао експозе".

За датум одржавања седнице сада слови понедељак, 30. или уторак 31. октобар, односно девет дана пре истека законског рока од 90 дана, који је мандатар добио да састави владу. Портал РТЦГ преноси да имена кандидата за министре није доставио ни Албански форум.

За данас у 15 часова најављена је седница председништва СНП-а, на којој би требало да буду утврђена имена кандидата ове странке за министре. Према међустраначком договору, тој партији би требало да припадну министарства пољопривреде, спорта и младих.

Иначе, челници 11 политичких партија који су на парламентарним изборима у Црној Гори освојили 49 мандата, потписали су прошле седмице коалициони споразум о формирању новог скупштинског већа. По овом споразуму Коалиција ЗБЦГ даће кандидата за председника Скупштине Црне Горе и својим гласовима подржаће мањинску владу.

Такав распоред снага остаће до децембра идуће године када би требало да дође до реконструкције владе у коју би тада ушли и представници ЗБЦГ.

Актуелна влада Црне Горе коју предводи Дритан Абазовић, лидер Грађансог покрета УРС, друга после августовских промена 2020. године, тренутно је у техничком мандату и такав статус траје од августа прошле године.

image